A kemoterápia olyan sejteket céloz meg, amelyek gyorsan növekednek és osztódnak, mivel a rákos sejtek is ilyenek. Ellentétben a sugárkezeléssel vagy a műtéttel, amelyek a konkrét területekre irányulnak, a kemo az egész testre hatással van. Ezért hatással van minden – egyébként egészséges – sejtre, amelyek gyorsan osztódnak, mint például a bőr, haj, bélrendszer, csontvelő. Ez okozza a legtöbb mellékhatást.

Hogyan működik?

Bizonyos esetekben a kezelés elpusztíthatja a rákos sejteket olyan mértékben, hogy a rákot már nem lehet felismerni a szervezetben. Ezután a legjobb eredmény az, ha soha többé nem újul ki.

Előfordul, hogy a kezelés csak lassítani tudja a rákos sejtek terjedését, növekedését.

Van, hogy a kemoterápia nem gyógyítja vagy szabályozza a rák terjedését, és csak a fájdalmat vagy nyomást okozó tumorok zsugorítására használják. Ezek a daganatok gyakran tovább nőnek.

Hogyan használják fel a kemoterápiát?

Néha önmagában kezelik ezzel a módszerrel a rákot, de gyakrabban kombinálva sebészi eljárással, sugárterápiával, esetleg biológiai terápiával.

A kemoterápia célja, hogy csökkentse a daganatot a sugárkezelés vagy a műtét előtt.

A műtét vagy a sugárterápia után - az adjuváns kemoterápia – feladata, hogy elpusztítsa a fennmaradt rákos sejteket.

Az egyéb terápiák (biológiai vagy sugárzás) hatékonyabbá tétele is lehet célja, továbbá elpusztítja a rákos sejteket, amelyek visszatérnek vagy terjednek a test más részeire.

Meddig tart a kemoterápiás kezelés?

Ez függ a rák típusától, méretétől, előrehaladottságától, elterjedésétől.

A kezelés célja ennek megfelelően: a gyógyulás, a daganat növekedésének szabályozása vagy a fájdalom enyhítése.

A szervezet reakciója a kezelésre

A kemoterápiát sok esetben ciklusban adják. Pl. a kezelés tart 1 hétig, majd 3 hét pihenő következik. A pihenőidő lehetővé teszi a szervezet számára, hogy új egészséges sejteket hozzon létre. Ezt az orvos által meghatározott mennyiségben alkalmazzák. Ha súlyos mellékhatások lépnek fel, az orvos elhalaszthatja a következő ciklust és újat állít össze.

Hogyan adják be a kemoterápiát?

  • Injekció: A gyógyszerek közvetlenül a csípő, a comb vagy a kar izomzatába kerülnek, vagy a kar, láb vagy gyomor zsírrészébe, közvetlenül a bőr alá.
  • Intra-artériás (IA): A gyógyszerek közvetlenül az artériába kerülnek tűvel vagy puha, vékony csővel (katéter).
  • Intraperitoneális (IP): A gyógyszereket a peritoneális üregbe szállítják, amely olyan szerveket tartalmaz, mint a máj, a belek, a gyomor és a petefészek. Műtét során egy olyan cső segítségével történik, amely egy speciális porttal (csatlakozóval) van ellátva, amelyet az orvos felhelyez.
  • Intravénás (IV): A kemoterápia közvetlenül a vénába megy.
  • Helyi: Krém formában dörzsölik a gyógyszereket a bőrére.
  • Orális: Lenyel egy tablettát vagy folyadékot, amely a gyógyszereket tartalmazza.

Hogyan történik az intravénás adagolás a kemoterápiában?

Tű: A gyógyszereket vékony tűn keresztül a vénába helyezik a kezére vagy alsó karjára. Az ápolónő behelyezi a tűt és eltávolítja azt, amikor a kezelés megtörténik.

Katéter: Ez egy puha, vékony cső. Az orvos az egyik végét egy nagy vénába helyezi, gyakran a mellkasba. A másik vég a testén kívül marad, és a kemoterápia vagy más gyógyszerek szállítására vagy vér vételére szolgál. Általában a helyén marad, amíg az összes kezelési ciklus befejeződik. Figyeljen a katéter körüli fertőzés jeleire.

Port: Ez egy kis lemez, amit a sebész a bőr alá helyez. Ez egy csőhöz (katéterhez) kapcsolódik, amely pedig egy nagy vénához kapcsolódik, általában a mellkasban. A nővér ilyenkor tűt helyez a katéterbe és így adagolják a kemoterápiás gyógyszereket.

Hogyan hat a betegre?

A kemoterápia után gyakori, hogy rosszul vagy nagyon fáradtnak érzi magát a beteg. Erre fel kell készülni, jó, ha van egy segítője, aki oda- és visszaviszi a kezelésből. Azt is terveznie kell, hogy a kezelést követő 2 napon pihennie kell. Súlyos mellékhatás esetén az orvos segít annak kezelésében.

Dolgozhat a kemoterápia során?

Alapvetően ezt a munka jellege és a beteg általános állapota határozza meg. Ha hosszasan nem érzi jól magát érdemes rövidebb munkaidőben vagy otthonról dolgozni, ha ez megoldható.

Mennyibe kerül a kemoterápia?

A legtöbb kemoterápiás kezelés támogatott, azonban fel kell készülni a járulékos költségekre is, amelyek bizony komoly kiadást jelentenek és menedzselni szükséges őket, ilyen pl: kezelésre való eljutás költségei, mellékhatások kezelésének gyógyszerei, kiesett munkabér és megélhetési költségek, étrendkiegészítő és tápszerek, lelki gyógyítás, rehabilitációs kezelés és szükséges gyógyszerek.

Forrás:
https://www.webmd.com/cancer/chemotherapy-what-to-expect#1