A tumormarker tesztek tumorjelzőket keresnek a vérben, a vizeletben vagy a testszövetekben. A tumormarkerek olyan anyagok, amelyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, míg a nem daganatos egyének testfolyadékaiban csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem mutathatók ki. Néhány tumormarker egy adott ráktípusra jellemző. Mások számos ráktípusban megtalálhatók. A már felismert daganatos folyamatok követésére viszont rendkívül hasznos és megbízható eljárás.

Mivel a tumor markerek bizonyos nem rákos megbetegedésekben is megjelenhetnek (bár kis mennyiségben), a tumor markerek tesztjeit általában nem használják rák diagnosztizálására vagy az alacsony kockázatú betegek szűrésére. A tumor markerek segíthetnek kideríteni, hogy elterjedt-e a rák, működik-e a kezelés, vagy visszatért-e a daganat a kezelések után?

Miért van szükségem egy tumormarker tesztre?

Szükség lehet egy tumormarker tesztre, ha jelenleg rákbeteg, a rákkezelés befejeződött, vagy ha a családtörténet vagy más okok miatt magas a rákbetegség kockázata.

Az alábbiakban felsoroljuk a gyakori tumormarker-típusokat és azt, hogy melyiket mire használják:

 • CA 125 (rák antigén 125) - Tumor marker: petefészekrák
 • CA 15-3 és CA 27-29 (rák antigének 15-3 és 27-29) - Tumor markerek: emlőrák
 • TPS (Szöveti polipeptid-specifikus antigén) - Tumor marker: áttétes emlőrák
 • PSA (prosztataspecifikus antigén) - Tumor marker: prosztatarák
 • CEA (carcinoembryonic antigen) - Tumor markerek a vastagbélrákra, valamint a tüdő, a gyomor, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mell és a petefészek daganatokra, emésztőszervi daganatokra
 • AFP (alfa-fetoprotein) - Tumor marker: májrák, petefészek vagy hererák, csírasejtes tumorok
 • B2M (béta-2-mikroglobulin) - Tumor marker: multiplex myeloma, néhány limfóma és leukémia
 • NSE (Neuronspecifikus enoláz) - Tumor marker: kissejtes tüdőrák
 • SCC (Squamous cell carcinoma antigén) - Tumor marker: laphámsejtes rákok

Mi történik a tumormarker teszt során?

A tumor markerek tesztelésének különböző módjai vannak. Leggyakrabban vérvizsgálatot csinálnak, a vizeletvizsgálatokat vagy biopsziákat is használhatjuk a tumor markerek ellenőrzésére. A biopszia egy kisebb eljárás, amely során az érintett testrészen vagy szerven egy kis darab szövetet vesznek le a vizsgálathoz.

Tennem kell valamit, hogy felkészülhessek a tesztre?

Általában nincs szükség speciális felkészülésre a vér- vagy vizeletvizsgálathoz. Biopszia esetén szükség lehet arra, hogy ne egyen, igyon néhány órával az eljárás megkezdése előtt.

Van kockázata a tesztnek?

Nagyon kevés a vérvizsgálat kockázata. Előfordulhat, hogy enyhe fájdalom vagy véraláfutás tapasztalható azon a helyen, ahol a tűt behelyezték, de a legtöbb tünet gyorsan eltűnik. A vizeletvizsgálatnak pedig egyáltalán nincs kockázata. A biopszia helyén lehet kis véraláfutás, vérzés és pár napig kellemetlen érzés.

Mit jelentenek az eredmények?

 • Segít diagnosztizálni a rák típusát vagy stádiumát.
 • Megmutatja, használ-e a kezelés.
 • Segít a jövőbeni kezelést tervezni, és több hónappal előre jelzi a daganat kiújulását.
 • Megmutatja, hogy a rák visszatért-e a kezelés befejezését követően.
Források:
https://medlineplus.gov/lab-tests/tumor-marker-tests/
http://daganatok.hu/onkologiai-diagnosztika/tumormarkerek