A gyulladás normális fiziológiai válasz, amely a sérült szövetet gyógyítja. A gyulladásos folyamat akkor kezdődik, amikor a károsodott szövet kémiai anyagokat szabadít fel. Válaszul a fehérvérsejtek olyan anyagokat hoznak létre, amelyek a sejteket megosztják és növekednek, hogy újjáépítsék a szövetet a sérülés kijavítása érdekében. Ha a seb meggyógyul, a gyulladásos folyamat véget ér.

Krónikus gyulladás esetén a gyulladásos folyamat akkor is megkezdődhet, ha nincs sérülés, és hosszan kitart. A krónikus gyulladást fertőzések, rendellenes immunválaszok vagy olyan állapotok okozhatják, mint pl. a tartós elhízás. Idővel a krónikus gyulladás DNS-károsodást és rákot okozhat. Például a krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedők, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség fokozott kockázatot jelent a vastagbélrák kialakulása szempontjából.

Számos tanulmány vizsgálta, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az aszpirin vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek csökkentik-e a rák kockázatát. Egyértelmű válasz azonban még nem áll rendelkezésre, egyelőre messzemenő következtetést e téren nem lehet tenni. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a testben lévő oxigénérzékelők manipulálhatók-e a krónikus gyulladás csökkentése érdekében. A kutatók most azt vizsgálják, hogy lehet-e olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek bizonyos fehérjék bekapcsolására szolgálnak, hogy azok aktiváláskor gátolják a szervezet gyulladásos válaszreakcióit.

A daganatok 35 százaléka esetén a táplálkozási tényezők, a stressz és a testmozgás hiánya, valamint az életmódbeli szokások és a gyulladás közötti kapcsolat továbbra is aggodalomra ad okot. Ezek a tényezők immunválaszt váltanak ki, még akkor is, ha nincs semmilyen fertőzés vagy sérülés. Az ülő életmód, a rosszaz étrend is jelentős gyulladást generálhat, és ez komoly kockázatot jelent a rák kialakulásának szempontjából is.

Az egészséges életmód és étrend, mint pl. több növényi táplálék, amely gyulladáscsökkentő fitonutrienseket tartalmaz, több erjesztett élelmiszer fogyasztása, például joghurt, kefír, amelyek a gyulladást csökkentő természetes probiotikumokat tartalmaznak csökkenthetik ezt a kockázatot. Emellett próbálja meg elkerülni a rákkeltő anyagokat, mint az azbeszt, a szilícium-dioxid és a dohány. Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, az alkohol fogyasztást, mivel utóbbi irritáló hatású is lehet, valamint az alkohol és melléktermékei károsíthatják a májat és gyulladást okozhatnak a szervben.

Fókuszáljon arra, amit megváltoztathat!

Források:
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/chronic-inflammation
https://www.cancercenter.com/community/blog/2018/08/inflammation-linked-to-cancer-but-lifestyle-changes-may-help