Régóta felmerült kérdés, hogy növeli-e a bőrrák kialakulásának kockázatát a tetoválás vagy az ahhoz használt festékanyag? A bőrgyógyászok már évtizedek óta kezelnek tetovált betegeket, és soha nem találtak megnövekedett bőrrák prevalenciát nálunk. A tetováláshoz használt tinták nem bizonyították, hogy növelik az a rák kiújulásának kockázatát. A bőrrákos betegeknél mindig nagyobb a kockázata a betegség kiújulásának, de a tetoválás nem növeli ezt a kockázatot.

Azonban azt is tudni kell, hogy csak azért, mert a bőre világos és sötét tinta van rajta, ez nem jelenti azt, hogy a festékanyag megvédi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Ráadásul a nap elhalványíthatja a tetoválás színeit, valamint olyan bőrkárosodást okozhat, amely későbbi bőrrákhoz vezethet, ezért rendszeresen használjon fényvédőt, és fedje ruhával a testét, hordjon nagy karimájú kalapot és napszemüveget.

Soha nem jó ötlet, hogy egy tetoválás pl. túl közel legyen egy anyajegyhez. Az anyajegyben bekövetkezett változások - szimmetriájuk, határuk, színük, méretük, alakjuk vagy textúrájuk - potenciálisan kulcsfontosságú figyelmeztető jelek arra, hogy a melanóma vagy más típusú bőrrák alakulhat ki. Ez különösen fontos olyan embereknél, akiknek 50-nél több anyajegyük van, vagy nagyok, illetve szokatlan formájuk van.

Fontos, hogy a bőrén lévő minden olyan folt, amely teljesen új, változó vagy nem gyógyul, az potenciálisan a bőrrák kockázatát hordozza. Nem ajánlatos tetoválni a bőrrák hegét. Fontos, hogy megnézhessük a heget, ha a rák kiújul.

Bármi, ami késlelteti a betegség felfedezését, rendkívül veszélyes lehet. Így ha tetoválást kap, győződjön meg róla, hogy az olyan bőrfelületre legyen helyezve, amely tiszta.

Forrás:
https://blog.skincancer.org/2019/03/07/ask-the-expert-can-a-tattoo-increase-skin-cancer-risk/