Mi az immunterápia? A legújabb, legígéretesebb Merkel sejt carcinoma kezelésének megértése

A Merkel-sejtes karcinóma (MCC) a bőrrák ritka és különösen veszélyes formája, ami óriási kihívást jelent. Az MCC minden szakaszában az orvosok általában műtéttel távolítják el az elsődleges daganatot. Ez azonban ritkán elegendő. Az MCC nagy kockázattal átterjed a nyirokcsomókra és gyakran kiújul, ezért az orvosok általában további terápiákat javasolnak ennek megelőzésére. Azokban az esetekben, amikor a rák a nyirokcsomókon kívüli távoli területekre áttétet képzett, beleértve a szerveket, a kemoterápia volt az elsővonalbeli kezelés - a közelmúltig.

2017 márciusában az FDA (Food and Drug Administration, azaz USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) jóváhagyott több immunterápiás készítményt a visszatérő lokálisan előrehaladott vagy áttétes MCC-vel rendelkező betegek számára. Az MCC-t kezelő orvosok körében óriási izgalom mutatkozott ezekkel az úttörő terápiákkal kapcsolatban, és jó okkal. Azonban azok, akik kevésbé ismerik az MCC-t és az immunterápiát általában, nem érthetik meg, mi ez az új kezelés, és miért olyan nagy előrelépés?

Az immunrendszer élesítése

Az immunterápia, ellentétben a hagyományos rákkezelésekkel, mint a kemoterápia, nem pusztítja el a rákos sejteket. A terápia célja, hogy ösztönözze a szervezet saját védekezését arra, hogy az immunrendszer erősödjön meg és győzze le a rákot.

„Az egészséges immunrendszer nagyon jó a vírusok és baktériumok felismerésében és megsemmisítésében” - mondja Kelly Paulson, MD, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ Klinikai Kutatási Osztályának vezető hematológiai-onkológiai szakembere.

Normális esetben, amikor egy betegség kifejlődik, az immunrendszer felismeri és kiiktatja azt egy speciális, ún. T-sejttel. A szervezet azonban ellenőrzi ezt a rendszert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az immunrendszer nem támadja meg és semmisíti meg a test normálisan működő sejtjeit (ami akkor történik, amikor valakinek pl. autoimmun betegsége van). A rák okos betegség, és felismerte az immunrendszer ellenőrzési mechanizmusát. Következésképpen annak érdekében fejlődött, hogy kiküszöbölje testünk riasztórendszerét, és képes legyen a T-sejtek beavatkozása nélkül szaporodni.

Itt jön be az immunterápia.

Az immunterápia erősíti az immunrendszert, így az felismerheti és remélhetőleg megöli a Merkel sejtkarcinóma külső behatolóját.

Új remény

Az immunterápia nem csak egy másik lehetőség a késői stádiumú MCC kezelésére. Mivel ezzel a terápiával természetes módon növeljük a szervezet rák elleni küzdelmét, ezek az immunsejtek még a kezelés befejezése után is megmaradnak.

Figyelemre méltó különbség van abban, hogy a kezelés hatásai mennyi ideig tarthatnak, és ezért mindenki nagyon bizakodó az immunterápia kapcsán.

Emellett az immunterápia gyakran kevésbé időigényes és kevésbé valószínű, hogy súlyos mellékhatásokat okoz, mint a kemoterápiás kezelés. Ez utóbbi mellékhatásai a fáradtságtól és az influenzaszerű tünetektől a kolitiszig és a tüdőgyulladásig terjednek. A legtöbb beteg nem szenved nagyon súlyos mellékhatásoktól, de az orvosok ezt folyamatosan figyelik.

A kutatók jelenleg tesztelik az immunterápiás alkalmazást ún. klinikai vizsgálatokban.

Annak ellenére, hogy az immunterápia egyértelműen ígéretes új lehetőség az MCC betegek számára, még mindig rengeteg kérdés merül fel a kezelést illetően. Nem lehet megmondani, hogy ki reagálhat jól a kezelésre, ezért az, hogy az egyik beteg immunrendszerében hasznos válaszokat okozhat, nem biztos, hogy más személy esetében ugyanazt az eredményt hozza.

Ugyanez vonatkozik a mellékhatásokra is. Bár jellemzően kevésbé intenzívek, mint a kemoterápiában megfigyelt mellékhatások, a kezelés során minden ötödik betegnél jelentkezik súlyos mellékhatás.

Az immunterápiás kutatók még mindig keményen dolgoznak, hogy megtudják, hogyan lehet maximalizálni az előnyöket és minimalizálni a költségeket.

Forrás:
https://blog.skincancer.org/2019/05/20/what-is-immunotherapy-merkel-cell-carcinoma-treatment/