A melanoma, a bőrrák legsúlyosabb típusa, a melanint termelő sejtekben (melanocitákban) alakul ki – amely az a pigment, amely a bőr színét adja. A melanoma a szemen és ritkán a belső szervekben, például a belekben is kialakulhat. A melanoma kialakulásának pontos oka nem világos, ugyanakkor az biztos, hogy az ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettség növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Az UV sugárzásnak való kitettség korlátozása segíthet csökkenteni a melanoma kockázatát. A betegség kockázata évről évre nő a 40 év alattiaknál, különösen a nőknél. A melanoma sikeresen kezelhető, ha korán észlelik.

Tünetek

A melanomák bárhol kifejlődhetnek a testen. Leggyakrabban olyan területeken alakulnak ki, amelyek napsugárzásnak voltak kitéve, mint például a hát, a lábak, a karok és az arc.

A melanómák olyan területeken is előfordulhatnak, amelyek nem kapnak sok napsugárzást, például a láb, a tenyér és a körömágyak. Ezek a rejtett melanomák gyakrabban fordulnak elő sötétebb bőrű embereknél.

A melanoma tünetei

 • Változás egy meglévő anyajegyben.
 • Új pigmentált vagy szokatlan kinézetű növekedés, dudor kialakulása a bőrön.
 • A melanoma előfordulhat egyébként normálisan kinéző bőrön is.

Anyajegyek

A normál anyajegyek általában egyenletes színűek - mint például barna vagy a fekete -, amelyeknek a szegélye elválasztja az anyajegyet a környező bőrtől. Ovális vagy kerek formájú és általában kisebb, mint 6 mm átmérőjű.

A legtöbb embernek 10 és 45 közötti az anyajegyeik száma. Ezek közül a legtöbb 50 éves korig fejlődik, bár az anyajegyek megjelenése idővel változhat - egyesek akár az életkorral el is tűnhetnek.

Szokatlan anyajegyek, amelyek melanomát jelezhetnek

Mitől szokatlan?

 1. Aszimmetrikus alak. Keresse meg a szabálytalan alakzatokat, mint például ha a két fele az anyajegynek nagyon eltérő.
 2. Szabálytalan szegély. Keresse meg a szabálytalan, rovátkolt vagy fésült szegélyeket – ezek a melanomák jellemzői.
 3. Színváltozások. Keresse meg azokat a növekedéseket, amelyeknek sok színe van, vagy a színeknek egyenetlen az eloszlása.
 4. Átmérő. Keressen új növekedést, ami 6 mm-nél nagyobb.
 5. Evolúció. Ügyeljen a változásokra, mint például a mérete, a színe vagy alakjának a változása, esetleg ha viszket vagy vérzik.

Rejtett melanomák

A melanomák olyan testrészekben is kialakulhatnak, amelyeket kevéssé vagy egyáltalán nem érint a napsütés, például a lábujjak, a tenyér, a talp, a fejbőr vagy a nemi szervek. Ezeket rejtett melanomának is nevezik, mert ezek azok a helyek, ahol a legtöbb ember nem is gondolja, hogy ellenőrizni kell. Amikor a melanoma a sötétebb bőrű emberekben fordul elő, valószínűleg egy rejtett melanoma alakul ki.

Rejtett melanomák

 • Az acral-lentigin melanoma a melanoma ritka formája, amely a tenyéren vagy a talpon fordulhat elő. Ez elsősorban sötét bőrű embereknél fordul elő.
 • Melanoma a szájban, az emésztőrendszerben, a húgyútban vagy a hüvelyben is kialakulhat. A melanoma kifejlődhet ugyanis a nyálkahártyán az orr, a száj, a nyelőcső, a végbélnyílás, a húgyút és a hüvely vonala mentén. A nyálkahártya melanómákat különösen nehéz felismerni, mert könnyen összetéveszthetők más betegségekkel.
 • A szem melanoma, más néven az okuláris melanoma, leggyakrabban az uveaban fordul elő (az uvea a szemgolyó egy része, amely a szaruhártyából, sugártestből és az érhártyából áll). A szem melanoma látásváltozásokat okozhat és szemvizsgálat során diagnosztizálható.

Kockázati tényezők

 • Világos, szeplős bőr. A bazális sejtes karcinóma kockázata magasabb azoknál az embereknél, akik szeplősek, könnyen leégnek, vagy akiknek nagyon világos bőrük, vörös vagy szőke hajuk, világos szemük van.
 • Sok és/vagy szokatlan (nagyobb, szabálytalan formájú, több színű) formájú anyajegy. Ha 50-nél több anyajegy van a testén, az a melanoma fokozott kockázatát jelzi. A szokatlan típusú anyajegyek is növelik a melanoma kockázatát.
 • Egy vagy több súlyos, hólyagos napégés növelheti a melanoma kockázatát.
 • Túlzott ultraibolya (UV) fényhatás.
 • A bőrrák személyes vagy családi érintettsége. Ha egy vagy több alkalommal volt bazális sejtkarcinómája, akkor jó esélye van arra, hogy újra kiújuljon. Ha családtörténetében bőrrák van, fokozott a bazális sejtes karcinóma kialakulásának kockázata.
 • Immunszuppresszáló gyógyszerek. Az immunrendszert elnyomó gyógyszerek alkalmazása, különösen a műtét után, jelentősen növeli a bőrrák kockázatát. Az immunszuppresszáló gyógyszereket szedő emberekben kialakuló bazális sejtkarcinóma nagyobb valószínűséggel ismétlődhet, vagy terjedhet el a test más részeire.

Megelőzés

Csökkentheti a melanoma kockázatát, ha:

 • Kerülje a napsugárzást 10-16 óra között. Mivel a napsugarak ebben az időszakban a legerősebbek, próbálja meg a szabadtéri tevékenységeket a nap más időpontjaira tervezni, még télen. Az UV sugárzás egész évben érinti az embert és a felhők kevés védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen.
 • Használjon fényvédőt egész évben. Válasszon olyan széles spektrumú napvédőt, amely megakadályozza az UVA és az UVB sugárzást, és legalább 30-as SPF-et tartalmaz.
 • Viseljen védőruházatot. A napvédők nem biztosítanak teljes védelmet az UV sugárzás ellen, ezért viseljen szorosan szövött ruhát, amely a karját és a lábát is fedi, és egy széles karimájú kalapot.
 • Kerülje a szoláriumokat. A napozóágyak UV sugárzást bocsátanak ki, ami növelheti a bőrrák kockázatát.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/melanoma/symptoms-causes/syc-20374884