A bazális sejtes karcinóma a bőrrák egyik fajtája. A bazális sejtes karcinóma a bazális sejtekben kezdődik, ami egy olyan bőrön belüli sejttípus, amely az új bőrsejteket termeli. A betegség gyakran kissé átlátszó dudorként jelenik meg a bőrön. Leggyakrabban olyan bőrterületeken fordul elő, amely a napnak, például a fejnek és a nyaknak van kitéve. A legtöbb bazális sejtkarcinómát a napfény által okozott ultraibolya (UV) sugárzás hosszú távú hatása okozza.

Tünetek

A bazális sejtes karcinóma általában a test napfénynek kitett részén, különösen a fejen és a nyakon alakul ki. Ez a bőrrák kevésbé jelenik meg a törzsön és a lábakon - de ritkán - olyan testrészeken is előfordulhat, amelyek általában a naptól védve vannak, mint pl. a nemi szervek vagy a mellek.

A bazális sejtes karcinóma folyamatosan növekvő és fájó bőrelváltozás, ami nem gyógyul. Ezek a bőr- vagy sérülésváltozások általában az alábbi jellemzők egyikével rendelkeznek:

 • Egy áttetsző, gyöngyházfehér, bőrszínű vagy rózsaszín dudor. Az apró véredények is gyakran láthatóak.
 • Sötétebb bőrszínekkel rendelkező embereknél a sérülés sötétebb, de mégis kissé áttetsző. Ez a sérülés gyakran megjelenik az arcon, a füleken vagy a nyakon. A sérülés megrepedhet és vérezhet.
 • Lehet barna, fekete vagy kék lézió - vagy sötét foltokkal rendelkező sérülés - enyhén emelt, áttetsző szegéllyel.
 • A háton vagy a mellkason gyakrabban egy lapos, pikkelyes, vöröses folt van, amelynek felemelt pereme van. Idővel ezek a foltok elég nagyok lehetnek.
 • A legkevésbé gyakori a fehér, viaszos, hegszerűen definiált elváltozás, amelynek egyértelműen meghatározott határa nem észlelhető. Ez a lézió könnyen észrevehető.

Mikor látogasson el orvoshoz?

Mindenképpen konzultáljon bőrgyógyásszal, ha változásokat tapasztal a bőrén, úgymint egy újonnan növekedett dudor vagy egy korábban meglévő megváltozása.

Mikor alakul ki?

A bazális sejtek az epidermisz alján találhatók meg - ez a bőr legkülső rétege. A bazális sejtek új bőrsejteket termelnek. Ahogy új bőrsejteket állítanak elő, a régebbi sejteket a bőrfelület felé tolják el, ahol a régi sejtek meghalnak és leválnak.

Az új bőrsejtek létrehozásának folyamatát egy bazális sejt DNS szabályozza. A DNS-mutáció miatt a bazális sejt gyorsan szaporodik és tovább növekszik, amikor már a sejthalálnak kellene bekövetkeznie. Végül a felhalmozódó abnormális sejtek rákos daganatot képezhetnek a bőrön.

Kialakulásának okai

A bazális sejtekben a DNS-nek okozott kár nagy részét a napfényben található ultraibolya (UV) sugárzás és a barnító lámpák, szoláriumok okozzák. A napsugárzás azonban nem magyarázza meg azokat a bőrrákokat, amelyek a bőrön általában nem a napfénynek kitett részein jelennek meg.

Mik a kockázati tényezők?

A bazális sejtkarcinóma kockázatát növelő tényezők a következők:

 • A túlzó napozás – különösen, ha nagy magasságban tartózkodik -, valamint a szolárium túlzó használata növeli a bazális sejtes karcinóma kockázatát. De a súlyos napégés, különösen gyermekkorban vagy serdülőkorban is jelentősen növeli a kockázatot.
 • Sugárkezelés. A psoriasis, akne vagy más bőrbetegségek kezelésére szolgáló sugárterápia növelheti a bazális sejtes karcinóma kockázatát a bőr korábbi kezelési helyén.
 • Világos, szeplős bőr. A bazális sejtes karcinóma kockázata magasabb azoknál az embereknél, akik szeplősek, könnyen leégnek, vagy akiknek nagyon világos bőrük, vörös vagy szőke hajuk, világos szemük van.
 • Nemi érintettség. A férfiaknál nagyobb a valószínűsége a bazális sejtes karcinóma kialakulásának, mint a nőknél.
 • Életkor. Mivel a bazális sejtes karcinóma gyakran évtizedekig fejlődik, a daganatok többsége 50 éves kor után következik be.
 • A bőrrák személyes vagy családi érintettsége. Ha egy vagy több alkalommal volt bazális sejtkarcinómája, akkor jó esélye van arra, hogy újra kiújuljon. Ha családtörténetében bőrrák van, fokozott a bazális sejtes karcinóma kialakulásának kockázata.
 • Immunszuppresszáló gyógyszerek. Az immunrendszert elnyomó gyógyszerek alkalmazása, különösen a műtét után, jelentősen növeli a bőrrák kockázatát. Az immunszuppresszáló gyógyszereket szedő emberekben kialakuló bazális sejtkarcinóma nagyobb valószínűséggel ismétlődhet, vagy terjedhet el a test más részeire.
 • Az arzénnel való érintkezés. Az arzén, a környezetben széles körben megtalálható mérgező fém növeli a bazális sejtes karcinóma és más daganatok kialakulásának kockázatát. Mindenki ki van téve valamilyen szinten az arzén hatásának, mert természetesen előfordul a talajban, a levegőben és a talajvízben. De azok, akiket magasabb szintű arzénterheltség érint, pl. a gazdálkodók, a finomítók dolgozói és azok, akik szennyezett kút vizet fogyasztanak vagy olvasztóüzemek közelében élnek.
 • Örökletes szindrómák. Bizonyos ritka genetikai megbetegedések gyakran karcinómát eredményeznek. Ilyen pl. Gorlin-Goltz-szindróma (számos bazális sejtes karcinómát, valamint a bőr, a csontok, az idegrendszer, a szem és az endokrin mirigyek rendellenességeit okozza).

Milyen szövődményekkel kell számolni?

A bazális sejtes karcinóma szövődményei lehetnek:

 • Ismétlődés veszélye. A bazális sejtes karcinómák gyakran ismétlődnek. Még a sikeres kezelés után is kiújulhat.
 • Megnövekedett kockázata más típusú bőrráknak. A bazális sejtes karcinóma előfordulása növelheti a bőrrák egyéb típusainak, például a laphámsejtes karcinóma kialakulásának esélyét.
 • A bőrön túl terjedő rák. A bazális sejtes karcinóma ritka, agresszív formái behatolhatnak és elpusztíthatják a közeli izmokat, idegeket és csontot.

Megelőzés

Csökkentheti a bazális sejtes karcinóma kockázatát, ha:

 • Kerülje a napsugárzást 10-16 óra között. Mivel a napsugarak ebben az időszakban a legerősebbek, próbálja meg a szabadtéri tevékenységeket a nap más időpontjaira tervezni, még télen. Az UV sugárzás egész évben érinti az embert és a felhők kevés védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen.
 • Használjon fényvédőt egész évben. Válasszon olyan széles spektrumú napvédőt, amely megakadályozza az UVA és az UVB sugárzást, és legalább 30-as SPF-et tartalmaz.
 • Viseljen védőruházatot. A napvédők nem biztosítanak teljes védelmet az UV sugárzás ellen, ezért viseljen szorosan szövött ruhát, amely a karját és a lábát is fedi, és egy széles karimájú kalapot.
 • Kerülje a szoláriumot. A napozóágyak UV sugárzást bocsátanak ki, ami növelheti a bőrrák kockázatát.
 • Vegye észre a bőrelváltozásokat. Rendszeresen vizsgálja meg a bőrét, így nagyobb valószínűséggel észlelheti a bőr változását. Tükrök segítségével ellenőrizze az arcát, a nyakát, a fülét és a fejbőrt. Vizsgálja meg a mellkasát és a törzsét, valamint a karjait és kezeit. Vizsgálja meg mind a lábak elülső és hátsó részét, beleértve a talpakat és a lábujjakat. Ellenőrizze a nemi szerveket és a fenekét is. Ha valami szokatlant észlel, mindenképpen beszéljen orvosával.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/basal-cell-carcinoma/symptoms-causes/syc-20354187