A bőrünkön érezzük … amit tudni érdemes a bőrrákról

A bőrrák - a bőrsejtek rendellenes növekedése - a legtöbbször az erős napsugárzásnak kitett bőrön alakul ki. A bőrráknak három fő típusa van: bazális sejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma és melanoma.

Az ultraibolya (UV) sugárzásnak való kitettség korlátozásával csökkentheti a bőrrák kockázatát. A bőr gyanús változásainak rendszeres ellenőrzése már a korai szakaszban segíthet észlelni a bőrrákot.

A bőrrák elsősorban a napsugárzásnak kitett bőrfelületeken, a fejbőrön, az arcon, az ajkakon, a füleken, a nyakon, a mellkason, a karokon, valamint a nők lábán alakul ki. De olyan területeken is kialakulhat, amelyek kevéssé vannak kitéve a napfénynek pl. a tenyéren, a talpon, a körmök vagy körmök alatt, és a nemi szerveken.

Azt gondolhatnánk, hogy a bőrrák csak a világos bőrűeket érintheti, azonban a sötétebb tónusú vagy sötét bőrű embereket sem kíméli. Sötétebb bőr esetén jellemzően a napfénnyel nem érintkező területeken alakul ki (talp, tenyér, köröm, nemi szerv).

A bazális sejtes karcinóma tünetei

A bazális sejtes karcinóma általában a nyakon vagy az arcon jelenik meg.

Tünetei:

 • Gyöngyös vagy viaszos dudor
 • Lapos, húsos vagy barna hegszerű seb
 • Visszatérő vérzés és erős fájdalom

A laphámsejtes karcinóma tünetei

Leggyakrabban az arcon, a fülön és a kézen fordul elő. Sötétebb bőrű embereknél nagyobb valószínűséggel fordul elő azokon a területeken, amelyeket nem nagyon éri a nap.

Tünetei:

 • Szilárd, vörös csomók
 • Pikkelyszerű elváltozás, hámlás
 • Kisebesedő bőr

A melanoma tünetei

A melanoma bárhol kifejlődhet a testen. A bőrben található, fekete-barna festékanyagot - pigmentet - termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganata, és mivel az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen a melanociták által termelt festékanyag, a melanomák körülbelül harminc százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Tünetei:

 • Nagy, barnás folt, sötétebb foltokkal
 • Olyan anyajegy, amely a színben, méretben vagy érzésben változik vagy vérzik
 • Gyulladt bőr az anyajegy körül
 • Fájdalmas seb, amely viszket vagy ég
 • Sötét léziók a tenyéren, talpon, ujjhegynél vagy lábujjakon, vagy a száj, az orr, a hüvely vagy a végbélnyílás nyálkahártyáján

A bőrrák kialakulásának okai

A bőrsejtekben a DNS-nek okozott károk nagy része a napfényben található ultraibolya (UV) sugárzásból ered. A napsugárzás azonban nem magyarázza meg azokat a bőrrákokat, amelyek nincsenek sokszor a napfénynek kitéve. Ez azt jelzi, hogy más tényezők is hozzájárulnak a bőrrák kialakulásának kockázatához, például toxikus anyagoknak való kitettség vagy más, immunrendszert gyengítő állapotok.

Kockázati tényezők

 • Világos bőr
  Bárki, a bőr színétől függetlenül, bőrrákot kaphat. Azonban, ha kevesebb a pigment (melanin) a bőrén, kevesebb védelmet nyújt az UV sugárzás károsodása ellen. Ha szőke vagy vörös hajú és világos színű szeme van, szeplős vagy könnyedén leég, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a bőrrák, mint a sötétebb bőrű embereknél.
 • Leégés
  Ha gyermekként vagy tinédzserként többször volt hólyagosodást okozó a napégése, az növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát felnőttként.
 • Túlzott napozás
  Bárkinél, aki sok időt tölt a tűző napon, bőrrák alakulhat ki, különösen, ha a bőrt nem védi megfelelően. A túlzott napozás ugyanolyan égési sérüléseket okoz, mint bármilyen más hőforrás, de lényeges, hogy sokkal nagyobb felületű (sokkal veszélyesebb) az égés.
 • Anyajegyek
  Fokozott a bőrrák kockázata azoknál, akiknek sok vagy rendellenes anyajegye van. Rendszeresen figyelje meg a változásokat!
 • Bőrelváltozások
  Az aktinikus (napfény okozta) keratózis néven ismert bőrelváltozások növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezek a bőrnövekedések jellemzően durva, pikkelyes foltokként jelennek meg, amelyek színe barna-sötét rózsaszínű. Jellemzően az emberek arcán, fején és kezein jelennek meg.
 • Családi előfordulás
  Ha a szülők vagy a testvérek egyike bőrrákban szenved, fokozott a betegség kockázata, illetve ha egyszer valakinél bőrrákot állapítanak meg, nagy a veszélye annak, hogy újra kiújul.
 • A legyengült immunrendszer
  A legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél nagyobb a kockázata a bőrrák kialakulásának. Ez magában foglalja a HIV / AIDS-szel élőket és a szervátültetést követően immunszuppresszáns gyógyszereket szedő személyeket.
 • Sugárzásnak való kitettség
  Azok a személyek, akik bőrproblémák, például ekcéma és akne miatt sugárkezelésben részesültek, fokozott a bőrrák, különösen a bazális sejtes karcinóma kockázata.

Megelőzés

A legtöbb bőrrák megelőzhető, kövesse ezeket a bőrrák megelőzési tippeket:

 • Kerülje a tartós tartózkodást a napon 11-16 óra között, akkor is, ha felhős az ég. Az UV sugárzás ellen a felhők is kevés védelmet nyújtanak. Ügyeljen arra, hogy ne égjen le a bőre!
 • Használjon fényvédőt egész évben. A napvédő tejek, krémek nem szűrik ki az összes káros UV-sugárzást, különösen a melanómához vezető sugárzást, ugyanakkor fontos szerepet játszanak egy átfogó napvédő programban. Használjon széles spektrumú fényvédőt, melynek SPF-je legalább 30, még a felhős napokon is. Vigyen fel nagymértékben fényvédőt, majd két óránként újra - vagy gyakrabban, ha úszni vagy izzadni kezd. Használjon bőséges mennyiségű fényvédőt mindenhol a bőrén, beleértve az ajkát, a füleit, a kezét és a nyak hátsó részét is.
 • Viseljen védőruházatot. A napvédők nem biztosítanak teljes védelmet az UV sugárzás ellen. Fedje el a bőrt ruhával (a karjait is) vegyen fel széles karimájú kalapot, amely nagyobb védelmet nyújt, mint a baseball sapka.
 • Ne felejtse el a napszemüveget. Keresse meg azokat, amelyek blokkolják az UV sugárzást – az UVA és UVB sugarakat egyaránt.
 • Kerülje a szoláriumokat. A szoláriumokban használt fények UV sugárzást bocsátanak ki, és növelhetik a bőrrák kockázatát.
 • Ismerje a napérzékenységet kiváltó gyógyszereket. Néhány gyakori vényköteles gyógyszer, beleértve az antibiotikumokat is, érzékenyebbé teheti használóját a napfényre. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a szedett gyógyszerek mellékhatásairól. Ha növelik a napfényre való érzékenységét, akkor óvintézkedéseket kell tennie, hogy bőrét megvédje a naptól.
 • Rendszeresen ellenőrizze a bőrét. Gyakran vizsgálja meg a bőrt az új bőrnövekedések vagy a meglévő anyajegyek, szeplők, dudorok változásai miatt. Tükrök segítségével ellenőrizze az arcát, a nyakát, a fülét és a fejbőrt. Vizsgálja meg a mellkasát és a törzsét, valamint a karjait és kezeit. Vizsgálja meg mind a lábak elülső és hátsó részét, illetve a talpakat és a lábujjait. Ellenőrizze a genitális területét és a fenekét is.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605