Az orvosi szakértelem a rák kezelésének kulcsfontosságú része. De ez nem önmagában még nem lesz elég. Ahhoz, hogy elérje a vágyott célt: a gyógyulást, szüksége lesz a családja és barátai támogató közegére is.

Elengedhetetlen az otthoni támogatás. „A rák diagnózisa óriási stresszt okoz az egyén életében” - mondja Dr. Harold J. Burstein, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa. „De azok az emberek, akiknek erős érzelmi támogatásuk van – jóbarátok és család – sokkal könnyebben megbirkózhatnak ezzel.”

Íme, néhány tipp a szakértőktől arra, hogyan kaphatja meg szükséges támogatást a barátaitól és családjától.

 • Ne féljen segítséget kérni
  Lehet, hogy kényelmetlenül érzi magát, mert nem akar terhet róni a barátaira, családtagjaira, ezért nem kér segítséget tőlük. Azonban ezen az érzésen túl kell lépnie, mert egyedül ezt nem tudja végig csinálni. Most segítségre van szüksége. Szedje össze a bátorságát, hívja fel a közeli barátait, beszéljen őszintén a családjával. Lehet, hogy meg fog lepődni, milyen segítőkészek a barátai. Ők is csak akkor tudnak segíteni, ha kéri őket.
 • Építsen támogató csapatot
  Ne kizárólag egy emberre támaszkodjon, hanem többektől kérjen segítséget és támogatást. Nyilvánvaló, hogy a legközelebbi családtagjai – a házastársa, a gyermekei vagy a szülők – Ön mellett állnak. Azonban egy barát más aspektusból lát rá a helyzetre, így sok esetben objektívebb, hasznosabb segítséget jelenthet.
 • Mindig vigyen valakit magával az orvoshoz
  Nyilvánvaló, hogy egy barát vagy családtag érzelmi támogatást nyújthat az orvos kiválasztásakor vagy a kezelések során. Az orvosi konzultációkra többek között azért érdemes valakit magával vinnie, mert jobban, „tisztább fejjel” tud figyelni az információkra, és jobban fog emlékezni az orvos által közölt részletekre.
 • Ossza ki a feladatokat
  Sokan szeretnének segíteni, de nem biztosak benne, hogy mit tegyenek, mivel tudnak segíteni. Arra volna szüksége, hogy valaki figyeljen a gyerekekre, miközben aludna? Szüksége van valakire, aki el tudja vinni a kemoterápiára? Vagy csak egy jó filmet akar megnézni valakivel anélkül, hogy szó lenne a rákról? Döntse el, mire van szüksége, majd célzottan kérje meg erre a környezetében lévő embereket.
 • Beszéljen a gyermekeivel
  A szülők meg akarják védeni gyermekeiket és sokan nem akarják nekik elmondani a diagnózist. Azonban ez egy nagyon fontos információ és az egész családot érinti. Nyilvánvalóan az információt a gyermek életkorától függően kell elmondani: egy tinédzsernek sokkal részletesebb információra van szüksége, mint egy 4 évesnek. De minden gyermek aggódik – nem csak a beteg szülő miatt, hanem attól is, hogy a saját élete hogyan változik.

Mi a teendő, ha egyedül marad és nincs segítsége?

Mit tehet, ha nem rendelkezik baráti és családi támogatással? Gyakori élethelyzet, hiszen a családtagjai vagy a barátai élhetnek messze a betegtől, akár külföldön is. Ilyen esetben a telefonhívás, az internetes kapcsolattartás (közösségi média, chat, videóhívás) is sokat segíthet és nem szabad elhanyagolni ezt a lehetőséget sem a távol élő családtagokkal való kapcsolattartásban, támogatásuk fogadásában.

Ha tudja, hogy nem kaphat támogatást a családtól és a barátoktól, érdemes azt jeleznie az orvosnak, hogy támogató szociális segítőket, intézményeket javasolhasson.

Forrás:
https://www.webmd.com/cancer/features/cancer-support-tips-for-family-and-friends#1