Amikor a rákkezelés véget ér, az emberek új fejezetet kezdnek életükben, ami reményt és boldogságot hozhat, de olykor aggodalmat és félelmet is. Nincs két egyforma ember. Mindenkinek megvan a maga módszere, hogy megtanulja kezelni ezeket az érzelmeket. Mindez idő és gyakorlás kérdése.

A leggyakoribb félelem a betegség kiújulása kapcsán jelentkezik, de a váratlan problémák is aggodalomra adhatnak okot. Előfordulhat például, hogy a kezeléséből adódó pénzügyi problémákat kell kezelnie. Az is stresszhelyzetet idézhet elő, hogy a családja próbálja túlzottan kímélni, így korábbi feladatait elveszik Öntől. Beszéljen őszintén családjával, mérje fel objektíven, mit bír el a feladatokból, és mihez kell még egy kis idő és erőgyűjtés.

Néhány embernél a rákkezelés mellékhatásaként állandósul a túlzó harag, szomorúság vagy félelem. Úgy érezhetik, mintha a testük és a szellemük végtelenül elfáradt volna és hosszú pihenésre lenne szükségük.

Fontos ezeknek az érzéseknek a kezelése. Alkalmazkodjon a megváltozott helyzethez és próbálja meg kihozni belőle a maximumot. Kérjen segítséget a családjától, szakemberektől. Maradjon pozitív! Az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak a pozitív hozzáállás fontosságára. Ez segíthet a helyzetét objektívebben értékelni, és jobban megélni a mindennapokat.

Éljen a jelen pillanatban ahelyett, hogy egy bizonytalan jövőre vagy nehéz múltra gondolna.

Összpontosítson arra, hogy lelkileg és testileg is egészségesebb maradjon. Táplálkozzon egészségesen, ha eddig nem sportolt rendszeresen, apró lépésekkel kezdjen bele, legyen fizikailag aktív. Ha dohányos, szokjon le a cigarettáról. Találja meg a módját a pihenésnek.

Legyen mindez része az új napi rutinoknak.

Forrás:
https://www.cancer.org/treatment/survivorship-during-and-after-treatment/be-healthy-after-treatment/life-after-cancer.html