Sokan, amikor megkapják a rák diagnózisát, az első, amit éreznek, a pánik, a kétségbeesés. Ha ez az érzés hosszú ideig irányítja az embert, gyakran első számú ellenlábasa a gyógyulási esélyeknek. Kérjen tanácsot, vagy szakember segítségét, hogy legyőzze az életét eluraló pánikot, szorongást, félelmet.

A szorongások kezelésének módjai

Jellemzően a szorongás nem folyamatos, vannak rövidebb epizódok, amikor eluralkodik, például a kezelések során, vagy, amikor ellenőrzésre megy.

Módszerek a szorongás kordában tartására:

  • Kérje meg egy rokonát, barátját, hogy támogassa Önt a kezelés során.
  • Kérje az ápolók, orvosok segítségét.
  • Érdemes a stresszhelyzetet relaxációs vagy légzőgyakorlatokkal csökkenteni.
  • Hasznos lehet hetente egyszer pihentető masszázs vagy reflexológiai kezelés.
  • Mozogjon, sétáljon, ha tud, eddzen a szabadban.

Terápiák

Ha a szorongás folyamatosan befolyásolja a mindennapi életét, és az aggodalom, a pánik elhatalmasodik, szüksége lehet szakmai segítségre.

Ezt orvosai tanácsára megkaphatja:

  • pszichológustól,
  • pszichoterapeutától.

Ne aggódjon amiatt, hogy segítséget kér és semmiképpen se érezze, hogy ettől gyenge lesz. Sőt, ennek az ellenkezője igaz! Gondoljon erre a lehetőségre úgy, hogy elég erős ahhoz, hogy segítséget kér!

Számos terápia létezik, amely segíthet a szorongás és a pánik leküzdésében. Például kognitív viselkedési terápia (CBT) vagy interperszonális terápia.

Ezek az ún. beszélő terápiák a szorongás és a pánik kezelésének nagyon hatékony módozatai.

Kezelőorvosa a kezelés részeként előírhatja a szorongás elleni tablettákat, ha nagyon súlyos szorongásos problémái és pánikrohamai vannak. Ezek a gyógyszerek segítenek abban, hogy nyugodtabban tudjon megbirkózni a nehézségekkel.

Forrás:
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/coping/emotionally/cancer-and-your-emotions/fear-anxiety-panic/managing-fear-anxiety-panic