Az immunterápia olyan kezelés, amely egy személy immunrendszerének bizonyos részeit használja a betegségek, például a rák elleni küzdelemben.

Ez több módon történhet:

 • Saját immunrendszerének ösztönzése, hogy keményebben vagy okosabban működjön a ráksejtek támadása során.
 • Immunrendszeri komponensekkel, mint például az ember által létrehozott immunrendszer fehérjék segítségével.

Bizonyos típusú immunterápiákat néha biológiai terápiának vagy bioterápiának is neveznek.

Az elmúlt néhány évtizedben az immunterápia fontos része a rák bizonyos típusainak kezelésében. Az immunterápia olyan kezeléseket foglal magában, amelyek különböző módon működnek: egyesek erősítik a szervezet immunrendszerét, míg mások segítenek az immunrendszerben a ráksejtek specifikus támadásában.

Az immunterápia jobban működik bizonyos ráktípusoknál, mint másoknál. Néhány ilyen rák esetében önmagában használják, de vannak olyan típusok, ahol kombinációban más kezeléssel együtt használják.

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer olyan szervek, speciális sejtek és anyagok gyűjteménye, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzések és más betegségek ellen. Az immunrendszer nyomon követi a szervezetben általában megtalálható anyagokat. Minden új anyag, amelyet az immunrendszer nem ismer fel, riasztást indít el. Például a baktériumok olyan anyagokat tartalmaznak, mint például bizonyos fehérjék, amelyek általában nem találhatók meg az emberi szervezetben. Az immunrendszer ezeket „idegennek” tekinti, és megtámadja őket. Az immunválasz elpusztíthat mindent, ami az idegen anyagot, például a baktériumokat vagy a rákos sejteket tartalmazza.

Az immunrendszernek azonban sokkal nehezebb dolga van a rákos sejtek elpusztítása kapcsán. Ez azért van, mert az immunrendszer nem mindig ismeri fel a rákos sejteket idegen sejtekként.

Nyilvánvaló, hogy az immunrendszernek önmagában a rák elleni küzdelemre való képessége korlátozott, mivel sok egészséges immunrendszerrel rendelkező emberben daganat fejlődik ki. Néha az immunrendszer nem látja idegennek a rákos sejteket, mert a sejtek nem különböznek eléggé a normál sejtektől. Néha az immunrendszer felismeri a rákos sejteket, de a válasz nem elég erős ahhoz, hogy elpusztítsa azokat. Maguk a rákos sejtek is bocsáthatnak ki olyan anyagokat, amelyek becsaphatják az immunrendszert.

Az immunterápia típusai

A rák kezelésére jelenleg alkalmazott immunterápia fő típusai a következők:

 • Monoklonális antitestek
  Monoklonális antitestek azok az immunfehérjék, melyeket egymással teljesen azonos immunsejtek termeltek. Sajátságuk, hogy csupán egyetlen molekulát célozva hatnak. Az antitestek nagyon hasznosak lehetnek a rák kezelésében, mert úgy programozhatók, hogy egy ráksejtnek egy nagyon specifikus részét támadják meg.
 • Immunellenőrző-pont gátlók
  Ezek a gyógyszerek alapvetően az immunrendszer „fékeiként” reagálnak, ami segít felismerni és támadni a rákos sejteket.
 • Rák elleni vakcinák
  A vakcinák olyan anyagok, amelyeket a szervezetbe juttatva segédkeznek bizonyos betegségek elleni immunválasz elindításához.
 • Egyéb, nem specifikus immunterápiák
  Ezek a kezelések általánosan növelik az immunrendszer hatékonyságát, működését, ez is segíthet az immunrendszernek a daganat elleni küzdelmében.
Forrás:
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/what-is-immunotherapy.html