Az áttét (metasztázis) azt jelenti, hogy a rák egy adott helyről egy másik szövetre, szervre, testrészre terjed át. Amikor ez megtörténik, az orvosok azt mondják, hogy a rák „áttétet képzett.” Az orvosa „metasztatikus ráknak”, „fejlett ráknak” vagy „4. fokozatú ráknak” is nevezheti. De ezek a kifejezések különböző jelentéssel bírhatnak. Például egy nagy, de egy másik testrészre nem terjedt rákot is nevezhetünk fejlett ráknak vagy lokálisan előrehaladott ráknak.

Hogyan alakulnak ki az áttétek?

Az áttétek leggyakrabban akkor jelentkeznek, amikor a rákos sejtek elszakadnak a fő tumortól és belépnek a véráramba vagy a nyirokrendszerbe. Ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek messze eljuthatnak az eredeti tumortól, és új tumorokat képezhetnek, amikor a test egy másik részében elhelyezkednek és elkezdenek növekedni.

A metasztázisok néha akkor is kialakulhatnak, ha a fő tumorból származó rákos sejtek, jellemzően a hasban vagy a hasüregben, a közeli területeken, például a májban, a tüdőben vagy a csontokban szaporodnak és nőnek.

Bármilyen ráktípus képezhet áttétet. Ennek valószínűsége több tényezőtől is függ, többek között:

 • A rák típusa. Egyes tumortípusok nagyobb valószínűséggel terjednek el, mint mások.
 • Milyen gyorsan növekszik a tumor.

A rák szinte minden testrészre terjedhet. Egyes ráktípusok a test bizonyos részeire terjednek. Például:

 • A mellrák hajlamos a csontokra, a májra, a tüdőre, a mellkasfalra és az agyra terjedni.
 • A tüdőrák hajlamos az agyra, a csontokra, a májra és a mellékvesékre terjedni.
 • A prosztatarák hajlamos a csontokra terjedni.
 • A vastagbél és rektális rákok általában a májban és a tüdőben képeznek áttétet.
 • Néhány ráktípus bár ritkán, de átterjedhet a bőrre, izomra vagy más szervekre.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok az áttétet?

A rákos megbetegedések során az orvosok készülnek utókezelési tervvel is, ami sok esetben magában foglalja az áttétek keresését is. A metasztázisok kereséséhez speciális vizsgálatokat végeznek el, illetve jellemző tüneteket is folyamatosan vizsgálnak.

Hogyan kezelik az áttéteket?

A kezelés a következőktől függ:

 • Az eredeti rák típusa, helye.
 • Mennyire terjed a daganat?
 • A páciens kora és egészségi állapota.
 • A páciens személyes kezelési lehetőségei.

Az áttétkezelés gyakran eltér az eredeti tumor kezelésétől.

A kezelés magában foglalhatja a kemoterápiát vagy a hormonterápiát. A műtét és a sugárterápia is elérhető bizonyos ráktípusok esetén. Az orvosok egyfajta kezelést indíthatnak el szigorú protokoll alapján, az első kezelés után nem válthatnak másikra. Viszont gyakori, hogy kezelések kombinációját választják.

A kezelés típusai

 • A teljes testet érintő kezelés.
  Az orvosok ezt kombinált terápiát nevezik. Magában foglalja a kemoterápiát és más gyógyszereket, például célzott terápiát, hormonterápiát és immunterápiát.
 • A rákos megbetegedések kezelése.
  Az orvosok ezt a helyi/célzott terápiának nevezik. Ez magában foglalja a műtétet, a sugárkezelést és néhány más kezeléstípust.

Ha metasztatikus rákkal él

Ha több hónapig vagy évig rákkal él, az orvosok gyakran krónikus vagy hosszú távú betegségként kezelik. Mint bármely krónikus betegségben szenvedőnél, például a cukorbetegség vagy a szívelégtelenség esetén, az áttét kezelésének is folyamatosnak kell lennie. Fontos, hogy kövesse a kezelési tervet, hogy az a lehető legjobban működjön.

Forrás:
https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-metastasis