Különösen a tavaszi-nyári időszakban a jó bőrápolás – beleértve a napvédelmet és a kíméletes tisztítást is – az egészségmegőrzés fontos pillére.

A jó bőrápolás és az egészséges életmódválasztás segíthet a természetes öregedés késleltetésében és a különböző bőrproblémák megelőzésében.

1. Védje magát a naptól!

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy vigyázzon a bőrére, ha megvédi azt a káros napsugárzástól. A túlzásba vitt napozás ráncokkal, foltokkal és egyéb bőrproblémákkal ajándékozza meg az embert és növelheti a bőrrák kockázatát.

Tanácsaink:

 • Használjon fényvédőt
  Használjon széles spektrumú fényvédőt, naponta többször, amely legalább 15-ös fényvédőfaktort tartalmaz.
 • Keressen árnyékot
  Kerülje a napot 10 és 16 óra között, amikor a napsugárzás a legerősebb.
 • Viseljen védőruházatot
  Fedjük le a bőrt szorosan szőtt világos színű hosszú ujjú ingekkel, hosszú nadrágokkal és széles karimájú kalapokkal.

2. Ne dohányozzon!

A dohányzás öregíti a bőrt, és hozzájárul a ráncok kialakulásához. A dohányzás szűkíti a bőr legkülső rétegeinek apró véredényeit, ami csökkenti a véráramlást, ezzel kimerítve a bőr oxigén- és a tápanyagtartalmát.

A dohányzás károsítja azokat a rostokat, amelyek a bőr erősségét és rugalmasságát biztosítják.

Továbbá a dohányzás növeli a laphámsejtes rák kialakulásának kockázatát.

3. Kíméletes bőrápolás

Hölgyeknél a kozmetikumok, tisztítószerek, az uraknál pedig különösen a borotválkozás negatív hatással lehet bőre egészsége.

Így kímélje bőrét:

 • Korlátozza a fürdőidőt!
  A forró víz és a hosszú zuhanyzás vagy fürdőzés eltávolítják a bőrfelszín olajrétegét, kiszárítva azt. Korlátozza a fürdő vagy a zuhany idejét, és váltva használjon meleg és langyos/hideg vizet.
 • Kerülje az erős szappanokat!
  Válasszon kíméletes, természetes összetevőket tartalmazó fürdőszereket.
 • Óvatosan borotválkozzon!
  A bőr védelme érdekében borotválkozás előtt alkalmazzon borotválkozó krémet vagy gélt. Minden borotválkozáshoz használjon tiszta, éles borotvát. Borotválkozzon a szőrnövekedés irányába, nem pedig ellenkező irányba.
 • Ne törölközzön teljesen szárazra!
  Fürdés után óvatosan törölje át a bőrét egy törülközővel, de ne teljesen szárazra, hogy a bőrön maradjon egy kis nedvesség.
 • Hidratálja a száraz bőrt!
  Ha a bőre száraz, használjon a bőrtípusának megfelelő hidratáló krémet.

4. Egészséges étrend

Az egészséges táplálkozás segíthet a legjobban a bőr egészségének megőrzésében. Egyen sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjéket, halolajban gazdag étrendet. A sok tiszta ivóvíz segít a bőr hidratálásában.

5. A stressz kezelése

Az ellenőrizetlen stressz érzékenyebbé teheti a bőrt és aknét vagy más bőrproblémákat is kiválthat. Az egészséges bőr és az egészséges lelkiállapot érdekében tegyen lépéseket a stressz kezelésére. A hatékony stresszkezeléshez olvassa el korábbi cikkünket!

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237