Mennyire biztonságos az e-cigi?

Az e-cigaretta egyre népszerűbb alternatívája a hagyományos cigarettáknak.

Nézzük, mit kell tudni az e-cigarettákról!

Hogyan működnek?

Az elektronikus cigaretta olyan akkumulátorral működtetett készülék, amely folyékony oldatot melegít (általában, de nem mindig tartalmaz nikotint), és belélegezhető gőzzé alakítja azt. Ezeket gyakran e-cigarettáknak nevezik.

Néhány e-cigaretta hasonlít a hagyományos cigarettákra vagy szivarokra, némelyek pedig a tollakra. Az e-cigaretta eldobható vagy újratölthető lehet. A folyadék tipikusan nikotint, aromaanyagokat, propilénglikolt és növényi glicerint tartalmaz.

Az e-cigaretta erősségét a nikotin milligramm / e-folyadék milliliterben kifejezett mennyiségével mérjük.

Mennyire biztonságos az e-cigaretta?

Mivel az e-cigaretták nem égetnek dohányt, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy valószínűleg kevesebb káros hatást okoznak, mint a hagyományos cigaretták. Azonban néhány e-cigaretta más, káros anyagokat tartalmazhat, például rákkeltő anyagokat, mérgező vegyszereket és akár delta-9-tetrahidrokannabinolt (THC), a marihuána pszichoaktív összetevőjét.

A nikotint tartalmazó e-cigaretták nem tekinthetők biztonságosnak a serdülők, a fiatal felnőttek vagy a terhes nők számára. A nikotin károsíthatja a gyermekek és fiatal felnőttek agyi fejlődését a 20-as éveik elején, és mérgező a fejlődő magzatokra. Hosszú távon az e-cigaretta is függőséget okoz és jelentősen növeli a nikotinfüggőség kialakulását valamint a hagyományos cigaretta használatának esélyét.

Ritkán az e-cigaretta súlyos kárt is okozhat. A hibás e-cigaretta akkumulátorok tüzet és robbanást okozhatnak, főleg az akkumulátorok töltésekor.

Segítenek-e az e-cigaretták a dohányzásról való leszokásban?

A kutatások e téren még kezdeti fázisban vannak, így nincs elég bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta hasznos lehet a leszokásban. Ezért a szakemberek nem tekintik ezt a módszert megfelelő alternatívának.

Ha segítséget keres a dohányzásról való leszokásban, konzultáljon orvosával, mert számos olyan jóváhagyott gyógyszer van, amely bizonyítottan biztonságos és hatékony erre a célra. A gyógyszerek és a tanácsadás kombinációja lehet a leghatékonyabb.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/in-depth/electronic-cigarettes/art-20204330