A nyálmirigy daganatok nagyon ritkák és a szájban, nyakban vagy torokban bármely nyálmirigyben alakulnak ki. A nyálmirigyek nyálat termelnek, ami segít az emésztésben, megtartja a száj nedvességét és segíti az egészséges fogak megtartását.

Három pár nyálmirigy van a pofa alatt és mögött - parotis, szublingvális és szubmandibuláris. Sok más apró nyálmirigy van az ajkakon, az arcban és a torokban.

A nyálmirigy-daganatok leggyakrabban a fültőmirigyben fordulnak elő, ami az összes nyálmirigy-tumor közel 85% -át teszi ki. A fültő tumorok mintegy 25 százaléka rosszindulatú.

A nyálmirigy-tumorok kezelése leggyakrabban műtéti eljárással történik, de a daganat kezelései közé tartozik a sugárkezelés és a kemoterápia is.

Tünetek

 • Egy vagy több duzzanat az állkapocsokon vagy a nyakban, a szájban vagy annak közelében
 • Izomgyengeség az arc egyik oldalán
 • Tartós fájdalom a nyálmirigy területén
 • Nyelési nehézség

Mikor menjen orvoshoz?

A nyálmirigy daganat leggyakoribb jele a mirigyek duzzanata. A legtöbb nyálmirigy daganat jóindulatú. Számos más, nem rákos megbetegedés is a nyálmirigy duzzadt állapotához vezethet, például a nyálmirigy-csatorna fertőzése.

Okai

A nyálmirigy daganatai ritkán fordulnak elő, az összes fej- és nyaki daganat kevesebb, mint 10% -át teszik ki.

A nyálmirigy rák jellemzően akkor jelentkezik, ha a nyálmirigyben lévő egyes sejtek mutációkat alakítanak ki. A mutációk lehetővé teszik a sejtek növekedését és gyors osztódását. A felhalmozódó mutált sejtek olyan tumort képeznek, amely behatolhat a közeli szövetekbe. A rákos sejtek könnyen elterjedhetnek a test távoli területein.

A nyálmirigy tumorok típusai

Számos különböző nyálmirigy daganat létezik. Az orvosok a nyálmirigy daganatait a daganatokban részt vevő sejtek típusának megfelelően osztályozzák. A nyálmirigy-tumor típusának ismerete segít orvosának megállapítani, hogy mely kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre az Ön számára.

A leggyakoribb jóindulatú nyálmirigy tumor az ún. pleomorf adenoma. Ez jellemzően egy lassan növekvő tumor, amely a leggyakrabban a fültőmirigyben fordul elő.

Kockázati tényezők

 • Idősebb kor
  Bár a nyálmirigy daganatai bármely korban előfordulhatnak, leggyakrabban idősebb felnőtteknél fordulnak elő.
 • Sugárzás
  A sugárzás, például a fej- és nyakrák kezelésére használt sugárzás növeli a nyálmirigy tumorok kockázatát.
 • Munkahelyi kitettség
  Azok az emberek, akik bizonyos anyagokkal dolgoznak, fokozottan ki vannak téve a nyálmirigy-tumorok kockázatának. A nyálmirigy-daganatokkal kapcsolatos munkák közé tartoznak a gumigyártásban, azbesztbányászatban és vízvezeték-szerelésben érintettek.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salivary-gland-cancer/symptoms-causes/syc-20354151