A daganat kezelésével kapcsolatban a betegeknek különböző lehetőségek állnak rendelkezésükre. Egyesek agresszív kezelést akarnak folytatni. Mások úgy döntenek, hogy más gondozási utakat választanak, mint például a betegség tüneteinek folyamatos ellenőrzése.

A gondozásra vonatkozó döntések nagyon személyesek, de ezeket az érzéseket mérlegelni kell a rendelkezésre álló kezelések kockázataival és előnyeivel is.

Lehetőségek a kezeléseken túl:

  • Palliatív ellátás
  • Hospice Care
  • Klinikai vizsgálatok

Palliatív ellátás

A palliatív ellátás gondoskodik arról, hogy a beteg jobban érezze magát, de nem kezeli a betegséget. A palliatív ellátásnak a rák diagnosztizálásakor kell kezdődnie. Folytatódik a kezelésen és azon túl is. A palliatív ellátás különösen fontos, ha úgy dönt, hogy abbahagyja a rák kezelését.

A kezelés magában foglalja:

  • A rák tüneteinek kezelése vagy megelőzése és a kezelés okozta mellékhatások kezelése
  • Segítségnyújtás érzelmi és lelki problémák esetén
  • A betegek és a családok gyakorlati aggályainak kezelése

Hospice

A hospice egy speciális ellátás, amelyben a betegek és szeretteik orvosi és pszichológiai ellátást kapnak, amikor a rákterápiák kudarcot vallottak. A kórházi gondozás célja, hogy a fájdalom és más tünetek ellenőrzése révén minden nap a lehető legteljesebb mértékben élhessen a beteg. A hangsúly az ápolásra, nem a gyógyításra irányul. Ha a beteg állapota javul, vagy a rák remisszióba kerül, a hospice gondozása leállhat, és az aktív kezelés folytatódhat.

A hospice-ellátás kiválasztása nem jelenti azt, hogy feladta a reményt, viszont lehetőséget ad a jó életminőségre, valamint több minőségi időtöltésre a szeretteivel és a barátokkal.

Klinikai vizsgálatok

Előrehaladott rákos betegek számára lehetőség nyílik a korai fázisú klinikai vizsgálatokban való részvételre. Ezeknek a vizsgálatok célja az új kezelés biztonságosságának vizsgálata és a legjobb dozírozás meghatározása.

A klinikai vizsgálatoknak előnyei és kockázatai is vannak. Kezelőorvosának és a tanulmányi orvosnak teljes körűen meg kell magyaráznia ezeket, mielőtt úgy döntene, hogy csatlakozik a vizsgálathoz.

Forrás:
https://www.cancer.gov/about-cancer/advanced-cancer/care-choices