A daganatos betegségek kapcsán rendkívül fontos diagnosztikai vizsgálat a vér elemzése.

Amikor felmerül a gyanú, legelőször a vér- és vizeletvizsgálat, valamint a gyanús terület biopsziája az, amivel az orvos pontosítani tudja a diagnózist.

 

A vérrák kivételével a vérvizsgálatok általában nem tudják feltétlenül bizonyítani a megbetegedést, azonban rengeteg információt adnak az orvosnak a tekintetben, milyen folyamatok zajlanak a szervezetben.

 

Mit vizsgál az orvos?

Teljes vérszám (CBC)
Ez a gyakori vérvizsgálat a vérmintában lévő különböző vérsejtek mennyiségét méri. A véralvadást ezzel a vizsgálattal észlelheti, ha túl sok vagy túl kevés vérsejtet vagy abnormális sejtet talál. A csontvelő biopsziája is segíthet megerősíteni a vérrák diagnózisát.

Vérfehérje tesztelés
A vérben lévő különböző fehérjék vizsgálatára irányuló teszt (elektroforézis) elősegítheti bizonyos rendellenes immunrendszer fehérjék (immunglobulinok) kimutatását.

Tumor marker tesztek
A tumor markerek olyan vegyületek, amelyeket a vérben kimutatható tumorsejtek alkotnak.

Azonban a tumor markereit a szervezetben néhány normális sejt is termeli, és a szintek jelentősen megemelkedhetnek nem rákos körülmények között is. A daganatos markerek használatának legjobb módja a rák diagnosztizálásában nem került meghatározásra. Néhány tumor marker teszt használata ellentmondásos. Általában néhány hónap után ezeket a vizsgálatokat megismétlik, utánkövetik az eredményeket már a diagnózis felállítása után. Orvosa ezeket a vizsgálatokat felhasználhatja annak megállapítására, hogy a rák reagál-e a kezelésre, vagy hogy a rák milyen mértékben növekszik.

 

A tumor markerek közé tartoznak például a prosztata-specifikus antigén (PSA) prosztatarákra, a rákos antigén 125 (CA 125) a petefészekrák esetében, kalcitonin a medulláris pajzsmirigyrák esetében, alfa-fetoprotein (AFP) a májrákban és humán koriongonadotropin (HCG) a csírasejt-daganatok, például hererák és petefészekrák esetén.

 

Cirkuláló tumorsejtes vizsgálatok

Ezeket a vérvizsgálatokat olyan sejtek kimutatására használják, amelyek elmozdultak az eredeti rákos helytől és a véráramban vannak. A keringő tumorsejt-tesztet jellemzően az emlő-, vastagbél- vagy prosztatarákban szenvedő személyek megfigyelésére használják.

 

Mit jelentenek az eredmények?

A vizsgálati eredményeket óvatosan kell értelmezni, mivel számos tényező befolyásolhatja a teszt eredményeit, mint például a szervezetben lévő változatok, vagy akár az is, milyen ételt fogyaszt a beteg.

Emellett előfordul, hogy a nem-rákos állapotok néha kóros vizsgálati eredményeket okozhatnak, míg más esetekben a rák jelen lehet, bár a vérvizsgálati eredmények ezt nem mutatják ki. Orvosának – összehasonlítva korábbi eredményeivel – azonban fontos információkat hordoznak.

 

Mi történik ezután?

A vér- és vizeletvizsgálat mellett egyéb más vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózis, a kezelés felállításához. A rák legtöbb formája esetében a végleges diagnózis elvégzéséhez általában biopszia, azaz a gyanús sejtek mintájának vizsgálatához szükséges eljárás szükséges.

 

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046459?_ga=2.69219344.1870832843.1557821028-735229927.1544623126