5 mozgásforma az egészségmegőrzésért

Az egészségünk megőrzésének egyik legfontosabb alappillére a rendszeres sport. Ez nem azt jelenti, hogy profi szinten kell sportolni, azonban fontos, hogy megtaláljuk az időt és lehetőséget a számunkra legalkalmasabb rendszeres mozgásformára.

 

A testünk nem igényli, hogy minden nap a futópadon izzadjunk vagy a maratonra készüljünk fel. Az aktív séta, a biciklizés, az úszás vagy az otthoni torna is tökéletesen segít megtartani az optimális testsúlyt, javítani az egyensúlyérzéket és erőnlétet, erősíteni a csontokat, védeni az ízületeket.

Nem számít a kor vagy az edzettségi szint, ezek a tevékenységek segítenek formában tartani és csökkenteni a betegségek kialakulásának kockázatát:

 

  1. Úszás

A kutatások azt bizonyítják, hogy az úszás javíthatja a mentális állapotot, és az ízületi vagy reumatikus betegségek kezelésében is jelentős szerepe van.

 

  1. Tai chi

A tai chi minden korosztály számára hasznos és különösen alkalmas az idősebbek számára. Mind fizikálisan, mind mentálisan aktivizálja a szervezetet, nem megerőltető mozgásforma, így alacsony edzettségi szint mellett is hatékonyan építi fel a test erőnlétét.

 

  1. Erősítő edzés

Erősítő edzést nem csak nehéz súlyok emelésével csinálhat. A könnyű súlyok emelése és a nagyobb ismétlésszám megfelelően karban tudj tartani az izomzatot. Ez kalóriaégetésnek is kiváló, ha túlsúlytól szeretnénk megszabadulni. A fentiekhez hasonlóan az erősítő edzések is segíthetnek a memória működésének megtartásában. A súlyzós edzések elkezdése előtt konzultáljon edző szakemberrel, hogy megfelelően végezze a gyakorlatokat.

 

 

  1. Séta

A gyaloglás egyszerű, mégis kiváló erősítő edzés. Javíthatja a koleszterinszintet, erősítheti a csontokat, megfelelő tartományban tartja a vérnyomást, jó hatással van a kedélyállapotra, és csökkentheti számos betegség kockázatát (pl. cukorbetegség és szívbetegség). Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyaloglással javíthatják a memóriát és ellenállhatnak az életkor előrehaladtával kapcsolatos memóriavesztésnek.

 

Mindössze egy jól illeszkedő, kényelmes cipőre van szüksége. Kezdje a gyaloglást naponta kb. 10-15 perccel. Idővel sétáljon többet (30-60 percet naponta) és iktasson be a sétába intenzívebb, gyorsabb szakaszokat is.

 

  1. Kegel gyakorlatok

Ezek a gyakorlatok nem a külső formálásában erősek, viszont erősítik a húgyhólyagot támogató medencefenék izmait. Az erőteljes kismedencei izmok az inkontinencia megakadályozásához rendkívül hasznosak.

 

Számos más szórakoztató és hasznos testmozgást is választhat: legyen akár ez a kerti munka, a tánc vagy a gyerekekkel, unokákkal való játék. Mindaddig, amíg naponta legalább 30 percet aktívan mozog, könnyen fenntarthatja egészsége és erőnléte állapotát.

 

Forrás:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/5-of-the-best-exercises-you-can-ever-do