Az emlőrák megelőzésére a tapintásos módszeren kívül a mammográfiás vizsgálatok javasoltak. A szűrővizsgálat Magyarországon 45 éves kor felett 3 évente, 50 éves kortól pedig évente javasolt.

Országosan évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, és egyre több a fiatalkori esetszám is. Minden korosztályban sokkal több a megbetegedés.

20 éves kortól ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt. Ha csomót észlelünk a mellben, azonnal keressük fel orvosunkat.

A mammográfia a leghatékonyabb módja a melldaganat felismerésének. A rendszeres szűréssel idejekorán fel lehet ismerni a betegséget, jelentősen növelve a túlélés esélyeit, még mielőtt végzetessé válik. Az ellenőrzés maradéktalan betartása azért nagyon fontos, mert a mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas. A korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

Forrás:
https://www.lexingtonclinic.com/screening-mammograms.html
http://daganatok.hu/emlorak/a-fiatalabbak-koreben-is-gyakoribba-valtak-az-emlodaganatok
http://daganatok.hu/emlorak/megelozes-szures