Aggodalomra adhat okot, ha a szöveti biopsziát követően a lelet szerint "atipikus sejtek vannak jelen a vizsgált szövetben”. Azonban az atípusos sejtek nem feltétlenül rákosak.

Az atípusos sejtek jelenlétét dysplasia-nak is nevezik. Számos tényező van, amitől a normális sejtek atipikusnak tűnnek, beleértve a gyulladást és a fertőzést is. Még maga az öregedés is károsíthatja ilyen módon a sejteket.

Az atipikus sejtek eltűnnek a szervezetből, amint azok kiváltó okait eltávolítják vagy megoldják, ez akár spontán módon is történhet. Az atípusos sejtek nem feltétlenül jelentenek rákot, azonban ha feltűnnek, fontos, hogy meggyőződjünk erről és biztosan kizárható legyen akár a kezdeti stádiumban lévő daganat.

Ha orvosa atipikus sejteket azonosít, a szoros felügyelet, további vizsgálatok, tesztek és az orvosi ellenőrzés elengedhetetlen annak figyelemmel kísérése céljából, hogy biztosan nem válnak rendellenessé és daganatossá ezek a sejtek. Ha pedig beazonosítható a kiváltó ok, akkor a célzott kezelést kell megkezdeni.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/atypical-cells/faq-20058493