Tumor vagy ciszta? Mi a különbség?

A tumor és ciszta két egymástól eltérő dolog.

Ciszta

A ciszta egy tokkal körülvett, folyadék- vagy gáztartalmú üreg. A test bármely részében képződhet, beleértve a csontokat, a szerveket és a lágy szöveteket. A legtöbb ciszta jóindulatú elváltozás.

A ciszták többnyire faggyú (epidermoid) ciszták - bőr alatti kis dudorok -, ilyenek például a májban előforduló ciszták, a vesékben előforduló ciszták, valamint a mell- és petefészek ciszták.

A cisztát nem szabad összekeverni a rákos daganattal. Fontos tudni azonban, hogy a ciszták, bár alapvetően jóindulatúak, sajnos lehetnek rosszindulatúak is és időnként bizony rákos elváltozás kiindulópontjai lehetnek. A ciszta és a tumor szövete teljesen eltér egymástól, még akkor is, ha a ciszta belsejében esetleg rákos folyamatok indulhatnak el.

Vizsgálata

Az ultrahanggal vagy számítógépes tomográfiával (CT) végzett vizsgálattal állapítják meg a ciszták minőségét. Ha a cisztának szilárd összetevői vannak, jóindulatú vagy rosszindulatú is lehet, és további vizsgálatra van szükség. Ilyenkor többnyire mintát vesznek a szövetből (biopszia) - vagy bizonyos esetekben a teljes gyanús területről és mikroszkóp alatt vizsgálják meg.

A pár centis, panaszokat nem okozó ciszták sokszor maguktól is felszívódnak. Egy részüket gyógyszeres kezeléssel is vissza lehet szorítani, ám néhány esetben elkerülhetetlen a műtét. Ezt általában laparoszkópos eljárással végzik: vagy leszívják a cisztából a folyadékot vagy az egészet eltávolítják – utóbbi esetben kisebb a kiújulás esélye.

Tumor (daganat)

A tumor bármilyen szövet vagy duzzanat abnormális elváltozása. Csakúgy, mint a ciszta, a tumor is bármely testrészben kialakulhat. A tumor lehet jóindulatú vagy rákos (rosszindulatú) is.

A karcinoid tumorok* diagnosztizálására alkalmazott vizsgálatok és eljárások:

  • Vérvétel és vizeletvizsgálatok
  • Képalkotó tesztek
    számítógépes tomográfia (CT) szkennelés, mágneses rezonancia képalkotás (MRI), pozitron emissziós tomográfia (PET), oktreotid szkennelés, röntgen
  • Endoszkópia vagy kapszula endoszkópia
  • Bronchoszkópia
  • Kolonoszkópia
  • Biopszia

*” […] A carcinoid daganatok neuroendokrin sejtekből származó, többségében lassan növekvő ritka tumorok, azonban gyorsan metasztatizáló, agresszív formában is jelentkezhetnek. „

Forrás:
https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/1744/Pregun_I_ORVOSI_HETILAP_151_1885_1894_2010_u.pdf?sequence=1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/tumor/faq-20057829
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carcinoid-tumors/diagnosis-treatment/drc-20351044