A láz a testhőmérséklet emelkedése vagy a magas testhőmérséklet. Technikailag megemeltnek tekinthető az a testhőmérséklet, amely meghaladja a normál orális mérést, azaz a 37 Celsiust, vagy a normális végbél hőmérsékletét 37,2 Celsiust.

A láz nem tekinthető orvosi szempontból szignifikánsnak, amíg a testhőmérséklet nem haladja meg a 38 °C-t. Bármi, ami normális, de 38 ° C alatt van, alacsony minőségű láznak tekinthető. A láz a test természetes fertőzés elleni védekezésének egyik baktériumok és vírusok elleni védelme, amelyek nem tudnak magasabb hőmérsékleten élni. Ezért az alacsony fokú lázakat általában kezelni kell, kivéve, ha problémás tünetek vagy jelek kísérik őket.

Úgy tűnik, hogy a test védelmi mechanizmusai hatékonyabban működnek magasabb hőmérsékleten. A láz csak egy része a betegségnek, sokszor nem fontosabb, mint más tünetek, például köhögés, torokfájás, fáradtság, ízületi fájdalom vagy fájdalom, hidegrázás, hányinger stb.

A 40 °C, vagy annál nagyobb láz azonban már veszélyes lehet, és azonnali otthoni kezelést vagy azonnali orvosi ellátást igényelhet, mivel deliriumot és görcsöket okozhat, különösen csecsemők, gyermekek és idősek esetében.

A láz nem keverhető össze a hipertermiával, ami a szervezet hőre adott reakciója (termoreguláció), ami szintén növelheti a testhőmérsékletet. Ezt általában olyan külső források okozzák, mint a forró környezet. A hőtágulás és a hővonás a hipertermia formái. A hipertermia egyéb okai közé tartozhatnak bizonyos gyógyszerek vagy egészségügyi állapotok mellékhatásai.

A láz nem keverhető össze a hevítéssel vagy az éjszakai izzadással a perimenopauza során bekövetkező hormonális változások miatt (a menopauza körül tartó időszak). Az éjszakai izzadás hirtelen és intenzív hőérzetet okoz, amit bőrpír, bizsergő érzés és izzadás kísér, de nem ugyanaz, mint a láz.

Mi okoz lázat?

A láz az immunrendszernek reakciója a vírusokra, baktériumokra, gombákra, gyógyszerekre vagy más toxinokra. Ezeket láztermelő anyagnak (pirogéneknek) tekintik, amelyek a szervezet immunválaszát kiváltják. A pirogének jelzik az agy hipotalamuszának, hogy növeljék a testhőmérsékletet, ezzel segítve a szervezetet a fertőzés leküzdésében.

A láz a leggyakoribb tünete a legtöbb fertőzésnek, úgy mint a megfázás, az influenza és a gastroenteritis (más néven gyomor-influenza), így a láz kockázati tényezője a fertőző ágensek expozíciója. Jellemző fertőzésre hajlamos területek, amelyek lázzal járhatnak: a fül, a torok, a tüdő, a húgyhólyag és a vese. Gyermekeknél az immunizálás (pl. védőoltás) vagy fogzás rövid távú, alacsony fokú lázzal járhat. Az autoimmun betegségek (beleértve a reumatoid arthritist, a lupust és a gyulladásos bélbetegséget), a gyógyszer mellékhatások, a rohamok, a vérrögök, a hormonbetegségek, a daganatos betegségek és a tiltott kábítószer-használat a láznak a nem fertőző okai.

A láz maga nem fertőző; ha azonban a lázat vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, a betegség fertőző lehet.

Melyek a láz tünetei?

 • A felnőtteknél és a gyermekeknél magasabb testhőmérséklet, több mint 38 ° C
 • Rázkódás, remegés és hidegrázás
 • Fájó izmok és ízületek vagy egyéb testfájdalmak
 • Fejfájás
 • Időszakos izzadás vagy túlzott izzadás
 • Gyors szívverés és / vagy szívdobogás
 • Bőrpír vagy forró bőr
 • Fájdalom, szédülés
 • Szem fájdalom
 • Gyengeség
 • Étvágytalanság
 • Gyermekeknél a láz kísérő tünet: a torokfájás, köhögés, fülfájás, hányás és hasmenés esetén is.
 • 40 Celsius feletti láz esetén felléphetnek görcsök, hallucináció vagy zavartság. Mindig orvoshoz kell fordulni a magas láz vagy a tünetek jelentkezése esetén.
Forrás:
https://www.medicinenet.com/aches_pain_fever/article.htm#how_should_someone_take_a_temperature_for_fever