Mik azok az aminosavak?

Az emberi test kb. 20%-a fehérje, ami döntő szerepet játszik szinte minden biológiai folyamatban. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Az aminosavak befolyásolják a szervek, mirigyek, inak és artériák működését, valamint részt vesznek a tápanyagok szállításában. Továbbá fontosak a sebek gyógyításában és a szövetek regenerálásában, különösen az izmokban, a csontokban, a bőrben és a hajban, valamint az anyagcsere során keletkező mindenféle lerakódás eltávolításában.

A fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8 féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az arginin, és hisztidin). Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű, komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes értékű fehérjék.

A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet elő tud állítani bevitt tápanyagokból: alanin, aszparagin, aszpartonsav, cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav, glicin, hidroxiprolin, prolin, szerin, tirozin.

Az aminosavak jelentősége kimagasló az egészség megőrzése szempontjából, sajnos azonban számtalan tényező dolgozik az ellen, hogy testünk megfelelő mennyiségben hozzájuk jusson. Ennek oka többek között

  • a fosszilis tüzelőanyagok,
  • a mezőgazdaságban használt műtrágyák intenzív használata,
  • a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása,
  • a dohányzás és a
  • túlzó alkoholfogyasztás is megakadályozzák, hogy testünk teljes mértékben fel tudja szívni ételeinkből a szükséges mennyiséget.

Ha a testnek nincs elegendő energiája és tápanyagai, a szervezet nem tudja ellátni a testi és szellemi funkcióit. A szükséges vitaminok, fehérjék (aminosavak), nyomelemek és ásványi anyagok nélkül fennáll a veszélye akár súlyosabb anyagcsere-zavaroknak is. Az aminosav-készlet megfelelő szintje alapja az anyagcsere hatékony működésének. Ennek egyensúlytalansága számtalan súlyos betegség kiváltó oka lehet. Ezért különösen fontos a szervezet egészségének fenntartása szempontjából a megfelelő aminosav bevitel biztosítása: étkezéssel, szükség esetén akár megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztásával.

A cél az, hogy az aminosav-készlet teljes és megfelelő kombinációban legyen jelen a szervezetben. Ha egy vagy több aminosav nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a fehérje termelése csökken, és az anyagcsere csak korlátozottan működik.

A megfelelő aminosav szintre nem csak az időseknek érdemes figyelni, a fiatalokat is számos tünet figyelmeztetheti, hiszen az alacsony aminosav mennyiségnek több negatív hatása van: például a hajhullás, a bőrproblémák, az alvászavarok, a hangulatváltozások, az erekciós rendellenességek, az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a szív-érrendszeri egyensúlyhiány (magas koleszterinszint, magas vérnyomás) vagy akár a menopauzális panaszok.

Forrás:
https://www.aminoacid-studies.com/amino-acids/what-are-amino-acids.html