Vajon táplálóbbak a bio élelmiszerek?

A legtöbb élelmiszer áruházban ma már megtalálhatóak a bio élelmiszerek, gyümölcsök is a polcokon. És bizony a címkén kívül nem biztos, hogy bármi támpontot ad számunkra a vásárlás előtt. De vajon mit is jelent pontosan, hogy egy termék bio, azaz ökológiai gazdaságból származik?

Az "ökológiai" szó arra utal, hogyan termelik és dolgozzák fel a termékeket: a gyümölcsöket, gabonát, zöldségeket, tejtermékeket vagy éppen a húst.

Az ökológiai gazdálkodásban kiemelten fontos:

 • a talaj és a víz minőségének javítása;
 • a termeléssel együtt járó környezetszennyezés csökkentése;
 • a természeti környezet megóvása és fenntarthatósága;
 • állatjóléti szempontok biztosítása;
 • bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatának tilalma, korlátozása;
 • az erőforrások önfenntartó ciklusának támogatása.

Bio vagy nem? Ellenőrizze a címkét!

Az Öko EK rendelet 23. cikk (1) pontja, valamint a 889/2008/EK rendelet 62. és 66. cikke kimondja, hogy ökológiai gazdálkodásra utaló jelöléssel kizárólag azokat a termékeket lehet ellátni és értékesíteni, amelyek szerepelnek a gazdaság, illetve a vállalkozás részére kiállított érvényes tanúsítványon, melyet a helyszíni ellenőrzést követően a tanúsító szervezet állít ki. ¹

Az ökológiai termékek címkéin (az egyéb jogszabályi kötelezettségeken felül) a következőket kell feltüntetnie a gazdálkodónak:

 • a termék pontos megnevezése;
 • az előállító vagy forgalmazó neve, címe;
 • az ökológiai eredetre utaló jelölés (feldolgozatlan mezőgazdasági termékek esetén: ”ökológiai”/„az ökológiai termelésre való átállásból származó termék”);
 • a legutóbbi termelési vagy feldolgozási műveletet végző gazdasági szereplőnél végzett ellenőrzésekben illetékes ellenőrző hatóságnak vagy ellenőrző szervnek a 834/2007/EK rendelet 27. cikk (10) bekezdése szerinti kódszámát
 • előre csomagolt élelmiszer esetében a közösségi logót
 • A közösségi logó használata és a használata esetén jelölendő termesztési vagy tenyésztési hely feltüntetésének módja²

Kép forrása:    http://hu.abg-cert.com/logok    https://www.biokontroll.hu/hogyan-hasznalhato-az-europai-unio-oekologiai-cimkeje/

Bio élelmiszerek: biztonságosabb vagy táplálóbb?

Egyre több olyan bizonyíték áll rendelkezésre, amely a hagyományos élelmiszerekhez képest az ökológiai élelmiszerek esetleges egészségügyi előnyeit mutatja. Noha ezek a vizsgálatok különbséget mutattak az élelmiszerben, egyelőre még kevés információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a különbségek hogyan befolyásolják az általános egészségügyi hatásokat.

A lehetséges előnyök a következők

 • Tápanyagok
  Tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoidok bizonyos típusainak jelentős növekedése érhető tetten az ökotermékekben.
 • Omega-3 zsírsavak
  Az ökológiai állattenyésztésben jellemző táplálkozási követelmények, mint például a fű és a lucerna elsődleges felhasználása az állatok élelmezésében, általában az omega-3 zsírsavak magasabb szintjét eredményezik, így azok magasabb szintje megtalálható a húsokban, tojásban, tejtermékekben.
 • Alacsony fémtartalom
  A kadmium a talajban természetesen megtalálható és a növények által felszívott mérgező vegyi anyag, különösen műtrágya használata mellett. A vizsgálatok jelentősen alacsonyabb kadmiumszintet mutattak az öko gabonában, gyümölcsökben és zöldségekben a hagyományosan termesztett növényekhez képest.

Van-e hátránya az ökológiai termékek vásárlásának?

Az ökológiai élelmiszerekkel kapcsolatos közös probléma a költség. A bio élelmiszerek jellemzően drágábbak, mint a hagyományos társaik. A magasabb árak részben a drágább gazdálkodási módszernek köszönhetőek.

Élelmiszerbiztonsági tippek

 • Válasszon különféle élelmiszereket különböző forrásokból. Ez optimálisabb tápanyag-összetételt biztosít.
 • Szezonálisan vásárolja a gyümölcsöket és zöldségeket, ha lehetséges helyi termelőktől.
 • Olvassa el gondosan az élelmiszer-címkéket. Csak azért, mert egy termék bio, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesebb alternatíva. Néhány öko termék ugyanis magasabb cukor-, só-, zsír- vagy kalóriatartalmú, mint a hagyományos termékek.
 • A friss gyümölcsöket és zöldségeket alaposan le kell mosni folyó víz alatt. A mosás segít eltávolítani a szennyeződéseket, a baktériumokat és a vegyi anyagok nyomait a gyümölcsök és zöldségek felületéről, de sajnos nem minden növényvédőszer-maradékot lehet eltávolítani mosással. A leveles zöldségek külső leveleit érdemes leszedni, és a gyümölcsök és zöldségek hámozása is eltávolíthatja a szennyeződéseket – bár sajnos néha a tápanyagok egy részét is elvesztjük így.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/organic-food/art-20043880
¹¯² http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/termek-jelolese-ertekesitese