Kemoterápia és hajhullás: Mit várhatunk a kezelés során?

Sokszor nem is gondoljuk, mennyire fontos a hajunk, amíg el nem veszítjük. Ha kemoterápiát kap, a hajhullás esélye meglehetősen nagy lesz, férfiak és nők esetében is ez az egyik leggyakoribb mellékhatás. A hajhullás pedig sok esetben egyfajta szimbólum is a világ felé, hogy valaki rákos beteg.

Miért fordul elő?
A kemoterápiás szerek olyan gyógyszerek, amelyek gyorsan növekvő rákos sejteket támadnak meg. Sajnos ezek a gyógyszerek más gyorsan növekvő sejteket is megtámadnak - beleértve a hajgyökérben lévő sejteket is.

A kemoterápia az egész testén okozhat szőrvesztést, nem csak a fejbőrön. A szempilla, a szemöldök, a hónalj és más testszőrzet is kihullik. A hajvesztés mértéke és intenzitása a kemoterápiás szertől és a dózistól is függ. Szerencsére a legtöbb esetben a hajhullás átmeneti. A kezelés befejezése után három-hat hónappal visszanőhet a haj, bár azzal számolni kell, hogy a textúrája és esetleg a színe is megváltozhat.

Mire számíthat?
A hajhullás a kemoterápiás kezelés kezdetét követő kettő-négy hét eltelte után jelentkezik. Tünetei elég feltűnőek: a haj felhalmozódása a párnán vagy zuhanyzás után a lefolyóban, a fésűben látványosan több haj felgyülemlése.
A hajhullás folytatódni fog végig a kezelés során, és az azt követő néhány hétig.

Mikor nőhet vissza a haja?
A kezelés után több hétig is eltarthat, hogy a hajnövekedés helyreálljon.

Megakadályozható a hajhullás?
A hajhullást általában nem lehet megakadályozni vagy szabályozni, de kezelhető. A hajhullás okozta frusztráció és szorongás minimalizálása érdekében a kezelés során tegye meg a következő lépéseket:

A kezelés előtt
Legyen gyengéd a hajához. Ne színezze, fésülje, göndörítse. Fontolja meg a haj levágását. Ezt követően a haj elvesztése kevéssé lesz látványos változás, mint a hosszú hajé. Tervezze meg milyen fejfedőt fog hordani, sapkát, sálat, kendőt, esetleg parókát. Fontos, hogy a megfázástól, erős napsugárzástól, esetleges fertőzésektől is védje majd a fejbőrét.

A kezelés alatt
Használjon puha kefét. A haját csak annyiszor mossa le, amennyiszer szükséges. Fontolja meg egy gyengéd, természetes hatóanyagú sampon használatát.

A fejbőr érzékeny lehet a kezelés során, így a szélsőséges hideg vagy az erős napsütés könnyen irritálja.
Ha lelkileg nehezen viseli ezt a mellékhatást, keresse fel a Culevit Tanácsadó Szolgálatot, ahol tanácsadóinktól életmódbeli és mentálhigiénés támogatást kaphat.

A kezelés után
Folytassa a szelíd hajápolást. Továbbra se fesse, kezelje vegyszerekkel, ne vasalja, göndörítse haját. Legyen türelmes. Valószínű, hogy a haja lassan visszanő, és előfordulhat, hogy nem tűnik normálisnak. De a növekedés időbe telik, és időbe telik a rákkezelés által okozott károk helyreállítása is.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/in-depth/hair-loss/art-20046920