Készüljön fel a kemoterápia lehetséges mellékhatásaira!

A kemoterápiás kezelés során a beteget olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják, illetve azokat megölik. E rákellenes szerek túlnyomó többségére a gyorsan szaporodó sejtek - mint a ráksejtek is - különösen érzékenyek. Miközben a rákos sejteket pusztítja, a kemoterápia más, gyorsan növekvő egészséges sejteket is megöli. Ez komoly mellékhatásokat okozhat. Készüljön fel rájuk!

Anémia
A csontvelő feladata a vér alakos elemeinek képzése: vörösvérsejt, fehérvérsejtek egy része, vérlemezke. A kemoterápia hatására a csontvelő kevesebb vörösvérsejtet fog termelni, így a vörösvérsejt oxigénszállítása is csökken. Ez légszomjhoz, fáradtsághoz vezethet.

Vérzés
A vérlemezke mennyiség csökkenése miatt fokozottan kell a sérülések során figyelni, mert a vérlemezkék segítik a véralvadást. Ha nincs kellő mennyiségű vérlemezke, a véralvadás lassabb, nehezebb.

Fertőzések
A kemoterápia mellékhatása, hogy kevesebb fehérvérsejt képződik. A fehérvérsejtek fontosak a fertőzések leküzdésében. A megnövekedett testhőmérséklet lehet a fertőzés legkorábbi jele.

Hasmenés
Ha ez a mellékhatás fellép, mindenképpen ügyelni kell a folyadékfogyasztásra és diétát kell tartani.

Hányinger és hányás
A gyomor és a belek belső károsodása hányingert és hányást okozhat.

Székrekedés
Bár kevésbé gyakori, a székrekedés is lehet a kemoterápia mellékhatása.

Bőrkiütés és a hajhullás
A kemoterápia a gyorsan növekvő sejteket célozza meg, beleértve az egészséges sejteket is. Jellemzően a haj, szemöldök, szempillák és bőrsejtek is ilyenek, ezért gyakori mellékhatás a hajhullás, a bőrkiütés. Szerencsére a hajhullás szinte mindig ideiglenes mellékhatás.

Szájsebek
A szájban lévő sejtek károsodása olyan sebeket okozhat, amelyek megnehezítik az étkezést és az ivást.

Megtermékenyítő-, illetve fogamzásképességet érintő mellékhatások
A kemoterápiás szerek hatása a nemi szerveket és azok funkcióit is károsíthatja, a gyógyszer típusától, a beteg korától, általános egészségi állapotától függően és egyénenként is változó mértékben.

A kemoterápiás szerek a véráramban hatva befolyásolják az egész test működését. Gyakori tünet a fáradtság, az enerváltság, energiaszint-csökkenés. Fontos, hogy tájékozódjon orvosától a kemoterápia mellékhatásairól és azok kezelési módjairól.

Néhány kérdés, amit kérdezzen meg orvosától:

  • Milyen mellékhatások fordulnak elő leggyakrabban az általam kapott gyógyszerekkel?
  • Mit tehetek a mellékhatások elkerülése, hatékony kezelése érdekében?
  • Melyek a veszélyesebb mellékhatások, amelyek észlelésekor orvoshoz kell fordulnom?
  • Kit kereshetek, ha fellép ez a mellékhatás, milyen telefonszámot lehet használni?

A kezelés megkezdése után fontos, hogy elmondja orvosának, milyen mellékhatásokat tapasztal. Minél hamarabb tudja, annál valószínűbb, hogy meg tudják akadályozni, hogy a mellékhatások komolyabb problémává váljanak.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/in-depth/get-ready-for-possible-side-effects-of-chemotherapy/art-20111159
http://daganatok.hu/reszletes-osszeallites-a-leggyakrabban-alkalmazott-kezelesi-eljarasokrol/kemoterapia