Életmód stratégiák a fájdalom kezelésére

A fájdalom az élet minden aspektusát érinti. Ennek kezelése kihívást jelenthet a szürke hétköznapokon is, befolyásolja a munkavégzést vagy bármilyen tevékenységet, a gondolatainkat és még az alvást is. Ez azért van, mert a fizikai kényelmetlenségen kívül a fájdalom hatással van a mentális és érzelmi egészségre is: növeli a stresszt és frusztrációt okoz, valamint fáradtsághoz vezet.

Ezért kulcsfontosságú, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a fáradtságunkat!

S hogy mit tehetünk?

A kiindulási pont:

 • az egészséges, változatos táplálkozás és
 • az optimális súly fenntartása.

Nézzük, mi egyébbel segíthetjük szervezetünket a fájdalom legyűrésében!

Csökkentse a stresszt

A fájdalom és a stressz táplálják egymást. A fájdalom a stressz forrása. Így amikor eluralkodik rajtunk a stressz, az izmok megfeszülnek, növekszik a fájdalom.

 • Figyelje meg és írja össze a stresszt okozó dolgokat, helyzeteket figyelembe véve az élet minden területét, beleértve a munkát, az emberi kapcsolatokat, a családi életet, a rossz életviteli szokásokat, az egészségét és a perfekcionizmust vagy a negatív gondolkodást.
 • Majd nagyon szigorúan nézze át ezt a listát, és gondoljon arra, hogyan tudná minimalizálni vagy akár kiküszöbölni ezeket a kiváltó okokat. Például, ha úgy érzi, hogy a reggel mindig egy adta rohanás, próbáljon meg este időt szakítani arra, hogy összekészítse a holmiját, előkészüljön a másnapra. Ha úgy érzi, túl sok az önre háruló teher, beszéljen családjával, hogy segítsék önt ebben. Ugyanez igaz a munkahelyi kötelezettségekre is. Delegálja, ossza újra és priorizálja újra feladatait a fontosságuk alapján.
 • A relaxációs gyakorlatok (meditáció, légzőgyakorlatok) szintén segítenek a stressz kezelésében. Kiegyensúlyozottabbá teszik önt és így könnyebb a stresszt csökkenteni.

Maradjon fizikailag aktív

Számos oka van a rendszeres mozgásnak mind egészségügyi, mind lelki szempontból. Ugyanakkor remek lehetőség a fájdalom leküzdéséhez is.

 • Az ún. aerob vagy "cardio" edzés - amely a nagy izomcsoportokat használja és növeli a pulzusszámot – endorfinokat szabadít fel, amely a szervezet természetes fájdalomcsillapítója.
 • Intenzitás: a kutatások arra utalnak, hogy a napi 30 perces mozgás (akár egy séta is) hozza a legoptimálisabb eredményt hosszú távon. Edzések esetén – amennyiben „csak” az egészségmegőrzés a cél – az alacsonyabb intenzitású, aerob edzésforma javasolt.
 • Ha korábban egyáltalán nem sportolt, valamilyen betegséggel küzd, ülő munkát végez, esetleg a közelmúltban ízületi fájdalma, sérülése volt, vagy műtéten esett át, mindenképpen érdemes az edzések megkezdése előtt kikérni orvosa véleményét. Fokozatosan, okosan szoktassa hozzá szervezetét a rendszeres mozgáshoz.

Nyugodt alvás

 • A fájdalom - és néhány fájdalomcsillapító - befolyásolhatja az alvást. Azonban a megfelelő mennyiségű, nyugodt, mély alvás alapvető feltétele annak, hogy az energiaszintje növekedjen, így is hozzájárulva a hatékonyabb fájdalomcsillapításhoz.
 • Szellőztessen ki elalvás előtt, vegye lejjebb a fűtést, hallgasson nyugtató zenét, igyon nyugtató teát, kapcsolja ki az elektromos eszközöket.
 • Beszéljen orvosával, mikor szedje a gyógyszereit, ha azok befolyásolják az alvását.
 • Próbáljon meg mindig azonos időben (lehetőleg éjfél előtt) elaludni és reggel szintén azonos időben ébredni minden nap.
 • Ne egyen lefekvés előtt már 1-2 órával, koffeines vagy cukros italokat sem érdemes innia este, mert élénkítenek. Illetve a dohányzás sem túl hasznos, a nikotin is befolyásolja az alvást.
 • Legyen fizikailag aktív a nap folyamán, hogy éjszaka jobban aludjon.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/lifestyle-strategies-for-pain-management/art-20367321