5 lépés a rák kezelésére vonatkozó döntés meghozatalához

Amikor valaki megkapja a diagnózist, komoly feladat, hogy az orvosával egyeztetve áttekintse, milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésére, milyen pro és kontra érvek merülnek fel. Cikkünkben az első 5 lépés megtételében nyújtunk segítséget annak érdekében, hogy az Önnek leginkább megfelelő utat válassza.

1. lépés: Állítsa fel az alapszabályokat

A kezelési lehetőségek feltárása előtt fogalmazzon meg néhány alapszabályt.

 • Döntse el, hogy mennyit szeretne tudni.
  Míg a legtöbb ember pontosan szeretné tudni, hogy mi a kezelésük hatásfoka és a túlélési esélyeik, nem mindenki van ezzel így. Ha nem akarja megismerni az összes részletet, tudassa ezt orvosával és bízza rá magát.
 • Hasznos lehet, ha egy közeli hozzátartozója is elkíséri Önt az orvosi konzultációra, aki segíthet a lehetőségeket tisztábban látni.
 • Döntse el, hogyan kívánja meghozni a kezelésével kapcsolatos döntéseit.
  Előfordulhat, hogy vezető szerepet akar vállalni a döntéshozatali folyamatban. Vagy lehet, hogy az összes döntést átengedné az orvosának.
 • Milyen elvárása van a kezelésekkel kapcsolatban?
  Orvosával egyeztessen arról, milyen becsült hatása lehet a kezelésnek, milyen mellékhatásokra számíthat, és azt hogyan lehet hatékonyan menedzselni. Részletesen vegyék át milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes kezelési módoknak. Gondolja végig és írja össze, majd közölje az orvosával a saját preferenciáit. Olvasson bele javaslatainkba ide kattintva.
 • Legyen az Öné a végső döntés.
  Fontos, hogy ne kényszerűségből kezdjen el egy kezelést, ne a családja, barátai vagy orvosa unszolására. A végső döntést Ön hozza meg.
 • Fogadja el a segítséget.
  A kezelés ideje alatt támogatásra lesz szüksége. Engedje, hogy orvosa, családja és barátai támogassák és segítsék Önt.
 • Ha szükségét érzi, vegyen igénybe támogató csoportok, gondoskodó programok , pszichológus szakember segítségét.

2. lépés: Döntse el, mi a célja

A rák típusától és a szervezetben lévő helyétől függően a kezelés céljai lehetnek:

 • Gyógymód
  Ha a javasolt kezelés nagy esélyt kínál a gyógyulásra, lehetséges, hogy hajlandó több rövid távú mellékhatást is elviselni a gyógyulás esélyének növelése érdekében.
 • Ellenőrzés
  Ha a rák későbbi szakaszban van, vagy ha a korábbi kezelések sikertelenek voltak, akkor ezek módosíthatják a céljait. Lehet, hogy ebben az esetben nem cél, hogy több mellékhatással vagy fádalommal járó kezelést szeretne igénybe venni.
 • Kényelem
  Ha a rák előrehaladott stádiumában van, vagy olyan, amely nem reagált a korábbi kezelésekre, eldöntheti, hogy a kényelme, a mindennapjainak megélése mennyire fontos. Ön és orvosa együtt kell, hogy döntsenek a fájdalomkezelésről, esetleges egyéb tünetek, mellékhatások kezeléséről.

3. lépés: A kezelési lehetőségek vizsgálata

Ahhoz, hogy ésszerű kezelési döntést hozzunk, figyelembe kell venni a rák típusát, helyét, kiterjedését, hogy milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, valamint, hogy ezek a kezelések milyen valószínűséggel működnek adott körülmények között. Beszéljen orvosával a megbízható weboldalakról, a könyvekről és a betegoktatási anyagokról, hogy felvértezze magát a szükséges és érdemi tudással.

A különböző daganatos kezeléseket olykor kombinálva együttesen használják. Például gyakori a műtét vagy a sugárkezelés kemoterápiával történő párosítása. Ennek részleteiről is kérdezze ki orvosát.

4. lépés: Elemezze az előnyöket a kockázatokkal szemben

Hasonlítsa össze és értékelje, rangsorolja a különböző kezelések előnyeit és kockázatait.

Néhány szempont, amelyet minden kezelésnél figyelembe kell venni:

 • Mellékhatások
  Szánjon időt az egyes kezelések mellékhatásainak áttekintésére. Kérjen tájékoztatást kezelőorvosától, hogy a különböző mellékhatások milyen gyakorisággal fordulnak elő az egyes kezelésekre vonatkozóan, és magyaráztassa el a mellékhatások kezelésének lehetőségeit.
 • Hogyan befolyásolja életét a kezelés?
  Fontolja meg, hogyan befolyásolja a kezelés a mindennapi életét. Hetente egy szabadnapra lesz szüksége a munkájában, esetleg egybefüggően több hétre? Beszéljék át családjával, hogy a financiális kérdéseket hogyan oldják meg, illetve, hogyan fog változni a családon belüli szerepe a beteg családtagnak. Fontos kérdés az is, hol érhető el a kezelés helyileg? Mennyit kell utazni, hogyan lehet ezt megoldani?
 • A kezelés pénzügyi költségei.
  Vizsgálja meg, hogy milyen típusú kezeléseket fedez például a társadalombiztosítás vagy esetleg egyéni biztosítása. Tájékozódjon a kérdésben!

5. lépés: Beszéljen orvosával

 • Ismerje meg a pontos diagnózist részletesen.
  Kérdezze ki orvosát a daganat pontos nevéről, stádiumáról, méretéről, helyéről, kiterjedéséről. Ismerje meg a legyőzendő ellenfelét!
 • Kérdezze meg melyek a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek, érdeklődjön az egyes kezelések sikerességéről, valamint a betegség és a kezelések mellékhatásairól.
  Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy pontos képet kapjon a helyzetről és megértse a betegségét.
 • Vigyen magával az orvoshoz valakit (családtagot, közeli barátot).
  A diagnózissal való szembesülés nagyon személyes dolog, ugyanakkor a rossz hír olyannyira letaglózhatja az érintettet, hogy a lényeges információkra nem fog tudni érdemben figyelni. Ezért hasznos, ha valaki tud jobban figyelni, akár jegyzetelni.
 • Mikor konzultáljon szakorvossal?
  Ugyan vannak olyan daganatos betegségek, amelyeket jellemzően nem onkológusok kezelnek (pl. bazálsejtes karcióma, amely bőrgyógyászati, sebészeti beavatkozást igényel, vagy éppen egyes pajzsmirigy-tumorok esetén is az endokrinológushoz fogják irányítani), ugyanakkor érdemes mindenképp onkológussal is elsők között konzultálni és véleményt kérni tőle. Ne riadjon meg attól sem, hogy másodvéleményt kérjen.

A folyamatban levő kezelés nem jelenti azt, hogy annál is kell maradni, különösen, ha a mellékhatásait nem tolerálja jól a szervezete. Egyeztessen orvosával ilyen esetben a kezelés módosításának lehetőségeiről.

Melyik kezelés a legjobb az Ön számára?

Erre nincs 100%-os bizonyosság és egzakt jó vagy rossz válasz. De egy Önnel együtt kidolgozott orvosi kezelési terv nagyobb nyugalmat adhat, és lehetővé teszi, hogy minden energiáját összpontosítsa arra, amit meg kell tennie – a gyógyulására.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-treatment/art-20047350