Hogyan menedzseljük a fájdalmat daganatos megbetegedések esetén?

A daganatos megbetegedésekkel együtt járó fájdalom sokféle formát ölthet és nagyon változó, kinél milyen mértékű. Lehet éles vagy égető a fájdalom. Lehet állandó, szakaszos, enyhe, mérsékelt vagy súlyos.

A fájdalom mértéke számos tényezőtől függ, beleértve a daganat típusát is, például:

 • milyen előrehaladott állapotban van,
 • a daganat hol található a szervezetben,
 • milyen a fájdalomtűrő képessége.

Ne feledje, a legtöbb fájdalom kezelhető és fontos, hogy folyamatosan kontroll alatt tartsa a kezelés eredményessége érdekében.

Mit tehet Ön?

Mi okozza a rákos fájdalmat?
Ahogy a tumor növekszik, az idegekre, csontokra vagy más szervekre is áttétet képezhet. A daganat így a szervezetben több helyen olyan kémiai anyagokat is felszabadíthat, amelyek fájdalmat okozhatnak. De az sem ritka, hogy a kezeléshez használt gyógyszerekre reagál fájdalomérzettel a szervezet.

Hogyan kezelik a daganatos betegségekkel együtt járó fájdalmat?
Számos módja van a fájdalom menedzselésének. Az egyik a fájdalom forrásának eltávolítása műtét, kemoterápia, sugárzás vagy más kezelés révén. Ha ezt nem lehet megtenni, az orvosok által felírt fájdalomcsillapítók csökkentik a fájdalmat.

Ha a gyógyszer már nem tud enyhíteni a beteg szenvedésein, akkor speciális kezelésekre is lehetőség van, ilyen például az idegek blokkolása. A fájdalom idegblokád alapú kezelését nem minden daganattípusnál lehet elvégezni. Azoknál azonban általában igen, ahol gáttáji vagy hasi fájdalmak lépnek fel, így a hasüregi rákoknál vagy leggyakrabban a végbélrákos betegeknél. Ilyenkor helyi érzéstelenítés mellett fenol és glicerin keveréket juttatnak az agyfolyadék helyére, amely megakadályozza a fájdalomüzeneteket az idegpálya mentén az agyba.

Más terápiák, például az akupunktúra, akupresszúra, masszázs, fizikoterápia, relaxáció, meditáció és hipnózis is segíthetnek.

Miért fordulhat elő, hogy a daganattal együtt járó fájdalom nem részesül megfelelő kezelésben?
Sajnos a daganattal együtt járó fájdalom gyakran alulkezelt. Ehhez számos tényező járulhat hozzá, például:

 • Az orvosok vonakodása. Az egészségügyi szakembereknek minden látogatás során meg kell kérdezniük a rákos betegeket a fájdalmukról. Ha ez a fájdalom nagymértékű, és a bevett fájdalomcsillapítók nem elegendőek, más megoldást kell találni. Tekintettel például az opioidok használatával kapcsolatos aggodalmakra sok orvos vonakodhat ezen gyógyszerek felírásáról. E gyógyszerek megfelelő használatához elengedhetetlen a szakemberekkel való szoros együttműködés.
 • Az emberek vonakodása, a tekintetben, hogy szóljanak orvosuknak a fájdalmukról. Vannak, akik nem akarják „zavarni” az orvosukat, vagy attól tartanak, hogy a fájdalom azt jelenti, hogy a daganat súlyosbodik. Mások aggódnak, hogy az orvosok panaszosnak fogják gondolni őket, vagy nem engedhetik meg maguknak a fájdalomcsillapítókat.
 • A függőségtől való félelem. Tudnia kell, hogy a rákos megbetegedések fájdalomcsillapításra szánt gyógyszereket szedő embereknél a függőség kockázata alacsony.
 • Alacsony fájdalomtűrő képesség. Előfordulhat, hogy szüksége lehet nagyobb gyógyszerdózisra a fájdalom kezelésére. Az alacsony tolerancia nem vezet függőséghez. Ha a gyógyszer nem elég hatékony, beszéljen kezelőorvosával nagyobb dózisról vagy egy másik gyógyszerről. Orvosi konzultáció nélkül ne változtasson a dozírozáson!
 • A mellékhatásoktól való félelem. A leggyakoribb félelmek e téren az aluszékonyságtól, a függőségtől vagy a megváltozott kommunikációs képességtől alakulnak ki. Ezek a mellékhatások akkor jelentkezhetnek, amikor erős fájdalomcsillapítót szednek, ilyenkor orvosával konzultálva megtalálhatják a szükséges mértékű és formájú fájdalomcsillapító módszert.

Melyek a daganatos betegségekkel járó fájdalom kezelésének mellékhatásai, és mit tehet ellenük?

Minden kezelési típusnak más mellékhatása van.

 • Sebészi beavatkozás
  A daganat sebészeti eltávolítása fájdalmat okozhat a műtéti területen. A műtét utáni fájdalom nagy része a műtét során fellépő idegsérülésekből adódik. Előfordul például végtag, mell eltávolítása után, hogy a már meg nem lévő testrész kapcsán érez fájdalmat. ez az ún. fantomfájdalom.
 • Sugárkezelés
  Ezek a kezelések a bőr égető érzését okozhatják. Attól függően, hogy a test melyik részén alkalmazzák a sugárkezelést, okozhat hasmenést, szájüregi szárazságot vagy más problémát, mint pl. erős fáradságérzetet is.
 • Kemoterápia
  A leggyakoribb mellékhatásai lehetnek: hányinger, fáradtság, hajhullás és idegfájdalom (neuropathia). A gyógyszerek segíthetnek enyhíteni ezeket a mellékhatásokat. A relaxációs technikák szintén mérsékelhetik azokat.
 • Erős fájdalomcsillapítók
  Az opioidok egyik gyakori mellékhatása a székrekedés, ami az orvos által javasolt székletlágyítókkal és hashajtókkal kezelhető. A székrekedés megelőzése könnyebb, mint a kezelése, így az opioidok szedésének megkezdése előtt kérdezze meg orvosát, mit kell tennie, hogy elkerülje ezt a mellékhatást. Az erős fájdalomcsillapítók egyéb mellékhatásai közé tartozik a hányinger, hányás és álmosság. Ezek gyakran csak kezdeti időszakban fordulnak elő, majd néhány dózis beszedése után már nem jelentkeznek. Mielőtt elkezdene erős fájdalomcsillapítókat szedni, beszélje meg orvosával a lehetséges mellékhatásokat.

Mit érdemes egyeztetnie orvosával?

 • Milyen súlyos a fájdalom?
 • Milyen jellegű a fájdalom (szúró, égető, folyamatos stb.)?
 • Hol érzi a fájdalmat?
 • Mikor erősödik a fájdalom?
 • Mi teszi a fájdalmat rosszabbá vagy könnyebben elviselhetővé?
 • Milyen fájdalomcsillapítási módszereket használ - például gyógyszert, masszázst -, hogyan segítenek és milyen mellékhatásokat okoznak?
 • A 0-tól 10-ig terjedő fájdalommérési skálán milyen mértékűnek érzi a fájdalmát?
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-pain/art-20045118
http://daganatok.hu/betegellatas/fajdalomcsillapitas/a-fajdalom-idegblokad-alapu-kezelese