Életünk minőségének biztosítása mindannyiunknak nagyon fontos, azonban a daganatos betegséggel küzdő betegek és hozzátartozóik számára ez különösen nagy próbatétel.

Cikkünkben igyekszünk hasznos életviteli tanácsokkal ellátni, hogy könnyebben küzdjön meg e kihívással, ideértve a táplálkozással kapcsolatos kérdéseket, az orvosi kezelésekkel kapcsolatos információkat, vagy éppen a fájdalom hatékony kezelését.

A hasnyálmirigy daganatban szenvedő betegek esetében sokszor maga az evés is küzdelmet jelent. Még akkor is, ha jól érzi magát, mert folyamatosan nagyon óvatosnak kell lennie, hogy be tudja tartani az alacsony zsírtartalmú étrendet.

Az alábbiakban iránymutatást adunk önnek, amely segítségére lehet.

Alacsony zsírtartalmú étrend

Az étrendben megengedett zsírtartalom a testsúlytól és a magasságtól függően változik, de átlagos testalkat mellett naponta maximum 40-60 gramm zsír fogyasztása megengedett, amelyből egy étkezésnél sem haladhatja meg a maximum 10 gramm zsírbevitelt. Átlagosan kiegyensúlyozott étkezésnél jellemzően napi 120-160 gramm zsírt fogyasztunk. A nagy mennyiségű zsíros étel gyulladást okozhat, így a legtöbb húsételt sajnos mellőzni kell, a főzött csirkemell vagy a sovány húsú halak jelenthetik a megoldást. Főzött, párolt ételek fogyasztása ajánlott, mert a sütéshez használt zsiradék is beleszámít a napi zsírbevitelbe, érdemes ehhez növényi zsírokat használni (étolaj, margarin).

Kerülje el a sertés-, zsíros baromfi- és marhahúst, valamint a májat.

Az erős fűszerezésről, durva rostokról is át kell térni, mert ezek szintén gyulladást válthatnak ki a szervezetben.

A hasnyálmirigy daganat diétájában jelentős szerep jut a szénhidrátoknak. Fontos, hogy a napi étkezést 5-6 kisebb adagra ossza szét.

Kifejezetten ajánlottak a krumpli, rizs és tésztaételek, de kerülje a hüvelyes zöldségeket.

Alkohol és dehidratáció

Ha hasnyálmirigy betegségben szenved, fontos, hogy soha ne igyon alkoholt. A kutatások kimutatták, hogy az alkohol okozta dehidratáció miatt a hasnyálmirigy begyullad. Fokozottan figyeljen a folyadékpótlásra, és igyon megfelelő mennyiségű vizet. Mindig legyen a keze ügyében egy pohár víz. Ha korábban kevés folyadékot ivott, próbálja meg fokozatosan növeli a mennyiséget (pl. 3 naponta 1 pohárral igyon többet, mint előzőleg).

Kell egy kis szünet

Sokszor segít – különösen, ha a betegséggel járó hasi fájdalom fellángol –, hogy az orvos a szilárd táplálék elhagyását javasolja bizonyos ideig, hogy „pihentetni” lehessen az emésztő szerveket. Ha fájdalmai súlyosak, tiszta folyadékokkal táplálja szervezetét. A tiszta folyadékok közé tartozik az alma, áfonya és fehér szőlőlé, vagy a húsleves és természetesen a víz. Ekkor nagyon fontos, hogy az orvos által előírt ideig folytassa csak a kúrát és amint a szervezete tolerálja, térjen vissza a zsírszegény szilárd táplálkozásra.

További részletes információt IDE KATTINTVA talál az ajánlott diéta kapcsán!

Forrás:
https://pancreasfoundation.org/patient-information/nutrition-advice-recipes/