Megkapta a diagnózist? Tanácsok a következő lépésekhez

A KSH adatai* szerint Magyarországon több mint 32000 ember hal meg daganatos betegségben évente, és az újonnan diagnosztizáltak száma is egyre nő.

Sokszor az érintett betegek és családtagjaik az első sokk után tanácstalanná válnak, mi legyen a következő lépésük, mit tehetnek, egyáltalán, mit érdemes és fontos megkérdezniük?

Tanácsaink az első lépésekhez

 • Ismerje meg a pontos diagnózist részletesen.
  Kérdezze ki orvosát a daganat pontos nevéről, stádiumáról, méretéről, helyéről, kiterjedéséről. Ismerje meg a legyőzendő ellenfelét!
 • Kérdezze meg melyek a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek, érdeklődjön az egyes kezelések sikerességéről, valamint a betegség és a kezelések mellékhatásairól.
  Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy pontos képet kapjon a helyzetről és megértse a betegségét.
 • Vigyen magával az orvoshoz valakit (családtagot, közeli barátot).
  A diagnózissal való szembesülés nagyon személyes dolog, ugyanakkor a rossz hír olyannyira letaglózhatja az érintettet, hogy a lényeges információkra nem fog tudni érdemben figyelni. Ezért hasznos, ha valaki tud jobban figyelni, akár jegyzetelni.
 • Mikor konzultáljon szakorvossal?
  Ugyan vannak olyan daganatos betegségek, amelyeket jellemzően nem onkológusok kezelnek (pl. bazálsejtes karcióma, amely bőrgyógyászati, sebészeti beavatkozást igényel, vagy éppen egyes pajzsmirigy-tumorok esetén is az endokrinológushoz fogják irányítani), ugyanakkor érdemes mindenképp onkológussal is elsők között konzultálni és véleményt kérni tőle. Ne riadjon meg attól sem, hogy másodvéleményt kérjen.

Milyen kezelőorvost válasszon a beteg?

Keressen egy orvost:

 • aki figyel és megért.
  Fontos, hogy olyan orvost találjon a beteg, aki figyel Önre, aki meghallgatja az aggodalmait. Ha egy erős és jó beteg-orvos viszony alakul ki, a beteg könnyebben, őszintébben kérdez, fejezi ki magát.
 • aki értően magyaráz.
  Fontos, hogy az orvos a beteg számára érthetően magyarázza el a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat.

Mit kell figyelembe venni a kezelési lehetőségek megvitatásakor?

 • A kezelések napról-napra fejlődnek, új eljárásokat fejlesztenek ki.
 • Hagyományosan a legtöbb daganatos betegség kezelésében a műtét a kezelés alapja.
 • A kezelési lehetőségek eltérőek. Ismerje meg a betegségét és a kezelésére használt módszereket. Egyes daganattípusok jobban reagálnak a sugárzásra; mások esetén hatékonyabb a kemoterápia vagy a hormonális kezelés. Egyesek egyfajta terápiát igényelnek, mások többféle kezelés kombinációját.
 • Érdeklődjön kiegészítő kezelések létjogosultságáról vagy éppen arról, milyen életmódbeli változtatást tehet meg a siker érdekében.
 • Kérdezzen rá a betegség és a kezelés mellékhatásaira és arra, azokat hogyan lehet kezelni.
 • Ismerje meg a kezelés ütemezését, lefolyását. Kérdezzen rá, például arra is, tud-e dolgozni a kezelések mellett, vagy ha nem, mennyi időre esik ki a munkából. A financiális kérdések is jelentősek a betegek számára.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-diagnosis/art-20046527
*http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html