A rák a világon második leggyakoribb halálok. A rákszűrés és a kezelések fejlődésének, javulásának köszönhetően a túlélési ráta számos ráktípus esetében javul. Ugyanakkor számos környezeti és életviteli tényező befolyásolja, szembe kell-e néznünk életünk során a daganatos betegségekkel.

Kockázati tényezők

Életkor

A daganatos betegségek esetében a legtöbb rákkal diagnosztizált ember 65 éves vagy annál idősebb. Bár szomorú tendencia, hogy míg idősebb felnőtteknél gyakrabban fordul elő, a rák nem kizárólag felnőtt betegség és bármilyen életkorban diagnosztizálható.

Szokások

Számtalanszor írták mondták, mégsem vesszük túl komolyan, hogy a dohányzás a legnagyobb rizikófaktor a daganatos betegségek kialakulásában. Ezen felül a leggyakoribb ok az elhízás, az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás.

Ezek a szokások megváltoztathatók. Ön mit tesz meg a saját egészsége érdekében?

Családtörténet

A daganatos megbetegedések egy kis része genetikai hajlamnak köszönhető. A rák nem egyetlen gén mutációjának következménye, sokkal inkább egy többlépcsős, több gént érintő folyamat, amely magában foglalja az örökletes és környezeti tényezők (például kémiai rákkeltő anyagok) összetett kölcsönhatásait. Ha a rák gyakori a családban, akkor lehetséges, hogy a mutációk egyik generációról a másikra öröklődnek. Azonban az öröklött genetikai mutáció nem feltétlenül jelenti azt, hogy beteg is lesz.

Egészségi állapot

Néhány krónikus betegség, például a fekélyes vastagbélgyulladás jelentősen növelheti bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Beszéljen orvosával arról, Önt milyen kockázatok érintik kórelőzményei alapján.

Környezeti hatások

Környezetünk olyan káros vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Még ha nem is dohányzik valaki, belélegezheti a füstöt az utcán is, vagy otthonában is, ha dohányosok veszik körül. Az otthonunkban használt vegyi anyagok (erős, vegyi tisztíószerek), vagy akár a lakásunkban, munkahelyünkön meglévő káros anyagok állandó jelenléte (pl. azbeszt, benzol) is fokozza a rák kockázatát.

Más betegségek

Bizonyos vírusok, például a Hepatitis B növeli a májrák kockázatát, vagy a humán papillomavírus (HPV), amely a méhnyakrák és más rákbetegségek kialakulásának kockázatát növeli. A szűrővizsgálatok ebben az esetben is rendkívül fontosak, ha érintett, ne hanyagolja el őket!

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/symptoms-causes/syc-20370588