Nincs étvágya a rákkezelés során? Segítünk!

A daganatos betegségek kezelése során gyakori tünet, hogy a betegnek nincs étvágya, nehezen tud táplálkozni, jelentős súlycsökkenést tapasztal. Az erőnlét megtartása kulcsfontosságú a kezelések sikerességében, ezért adunk néhány tippet, hogyan juthat hozzá a megfelelő kalória és tápanyag mennyiséghez.

Sokszor érezheti úgy, hogy nem is éhes és egyáltalán nincs étvágya a kezelés idején, ugyanakkor nagyon fontos, hogy gondoskodjon a megfelelő kalória-, fehérje- és folyadékbevitelről. Miután a kezelést és a mellékhatásait a szervezet jó fizikai erőnléttel könnyebben tolerálja, nem feltételenül érdemes átállni ilyenkor például az alacsony zsírtartalmú étrendre, különösen, ha korábban sem így étkezett. Sokszor a hozzátartozók is ostromolják a beteget az étrend kapcsán, ugyanakkor azt javasoljuk, kérdezze meg kezelőorvosát azzal kapcsolatban, be kell-e tartania speciális táplálkozási irányelveket.

Amire érdemes figyelnie…

Étkezési idő

Egyen kis mennyiséget, de azt próbálja naponta többször. Nem muszáj a megszokott étkezési időkhöz ragaszkodnia, egyen akkor, amikor úgy érzi, jól esik. Így nem terheli meg a szervezetét és összességében könnyebben beviszi a megfelelő kalóriamennyiséget.

Ha azonban egyáltalán nem érzi magát éhesnek, akkor fontos, hogy ütemezze ezeket az étkezéseket. Ilyekor segít, ha menetrend szerint étkezik.

Folyadékbevitel

Az étkezések alatt lehetőleg ne igyon folyadékot, mivel telítik a gyomrot, így nem tudja a szükséges mennyiségű és magasabb kalóriatartalmú ételt megenni. Az étkezések előtt fél órával ajánlott meginni egy pohár vizet, friss zöldség-, vagy gyümölcslét az emésztés elősegítésére.

Hangulat

Sokat segíthet, ha kellemes környezetet teremt az étkezésekhez. Lágy zenét kapcsol, szép terítéket vesz elő. Vonzóvá teheti az étkezést az is, ha ételei több színben pompáznak és változatosak.

Itt az idő a nasira

Tartson egészséges harapnivalókat elérhető távolságban, így, amikor megéhezik, nem igényel hosszas előkészületeket az étkezés. Legyen előkészítve például sajt, gyümölcsök, diófélék, zöldség-snackek, vagy akár kekszek és az sem baj, ha magasabb a kalóriatartalmuk. Miután visszanyerte az étvágyát, áttérhet az alacsonyabb kalóriatartalmú nasikra.

Hideg ételek

Próbáljon többször hideg ételeket enni. A hideg vagy szobahőmérsékletű élelmiszerek vonzóbbak lehetnek, különösen, ha az erős szagok zavarják. Jó választás lehet ilyenkor hideg szendvicseket vagy salátákat enni. Például a tészta saláta vagy a tonhal, a csirke, a tojás és a sonka kiváló főértékű fogás lehet.

Kísérletezzen az élelmiszerekkel

Előfordulhat, hogy a kezelés során a korábbi kedvenc ételeire rá sem tud nézni és olyanok esnek jól, amelyeket addig nem szeretett. Ne féljen új ízekkel kísérletezni!

Táplálékkiegészítő italok

A táplálékkiegészítő italok jelentős mennyiségű kalóriát biztosíthatnak, és kevés előkészítést igényelnek. Sokszor könnyebben tud a beteg inni, mint enni, így ezek az italok jó helyettesítői lehetnek akár a főétkezéseknek is.

Növekvő kalóriamennyiség

A betegség, a kezelés vagy a gyógyulás során a kalória és a fehérje szükségessége nagyobb lehet a szokásosnál.

Az alábbi javaslatok segítenek növelni kalóriamennyiséget:

  • Használjon több vajat vagy olivaolajat az ételek elkészítéséhez
  • A pirítós, kenyér, alma vagy banán szeletekre, kekszekre vagy zellerre tegyen mogyoróvajat vagy más diófélékkel kombinálja őket.
  • Szendvicsek készítéséhez használjon croissant-t.
  • Adagoljon magokat, például napraforgó és tökmagot a salátákhoz, sült krumplihoz és rakott ételekhez.
  • A joghurthoz, smoothie-hoz tegyen lenmagot is.
  • Most megengedett a méz, a szárított gyümölcsök is. És a friss gyümölcsöket is forgathatja mézben, krémekben.
  • Igyon magas kalóriatartalmú italokat, például gyümölcsleveket, kakaót, turmixokat, smoothiekat és magas fehérjetartalmú táplálékkiegészítő italokat. Ezek biztosítják a vitaminok és ásványi anyagok egy részét is.
  • Érdemes a könnyebb ételekhez is extra adag húst, halat, sajtot adni: levesekhez, serpenyős ételekhez, rakott ételekhez.
  • Válassza a húsos salátákat!
  • Ha a húsokat kevésbé kívánja, próbálja ki az alábbi, magas fehérjetartalmú élelmiszereket és válassza gyakrabban ezeket étkezéseihez: sajt, bab, túró, lencse, tojás, diófélék, mogyoróvaj, tejtermékek, tejturmixok, pudingok.

Noha ezek az ételek több cukrot és zsírt tartalmaznak, mégis átmenetileg ezek az extra kalóriák is hozzásegíthetik a jobb erőnléthez.

Folyadékpótlás

A folyadékok sokfélesége is kulcsfontosságú a szervezet helyreállításában. Próbáljon meg naponta legalább 2 liter folyadékot inni (vizet, friss zöldségleveket, hígított gyümölcslevet), amennyiben az orvosa nem utasította a folyadékbevitel korlátozására.

A Culevit Tanácsadó Szolgálat munkatársai személyre szabott válaszokat és javaslatokat adnak az érdeklődőknek, legyen szó életmóddal és táplálkozással kapcsolatos kérdésekről, vagy akár a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról. Bővebben itt tájékozódhat: https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20045046