Mitől lehetek allergiás?

Allergia esetén az immunrendszer tévesen károsnak azonosítja az élelmiszerekben lévő bizonyos anyagokat. A légzés során az immunrendszer sejteket bocsát ki az immunglobulin E (IgE) néven ismert antitestnek, hogy semlegesítse az allergiát okozó élelmiszert vagy élelmiszer-anyagot (az allergént).

A következő alkalommal, amikor akármilyen kis mennyiségű ételt is eszik, az IgE antitestek érzékelik és jelzik az immunrendszerednek, hogy aktiválják a hisztamin nevű kémiai anyagot, valamint más vegyi anyagokat a véráramban. Ezek a vegyi anyagok allergiás tüneteket okoznak.

A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek felnőtteknél:

 • kagyló, garnélarák, homár, tengeri herkentyűk
 • földimogyoró, dió
 • hal
 • szezámmag

Gyermekeknél az ételallergiákat többségét fehérjék okozzák, de itt is megtalálhatóak egyéb ételek, mint pl.

 • tojás
 • tehéntej
 • földimogyoró, diófélék
 • búza
 • szója

Pollen-élelmiszer keresztallergia

Sokan szenvednek pollen-élelmiszer keresztallergiától is azok közül, akiknek szénanáthájuk van. Ebben az állapotban bizonyos friss gyümölcsök és zöldségek, valamint diófélék és fűszerek allergiás reakciót válthatnak ki, amely a száj zsibbadását vagy viszketését, szem- és orrcsorgást okozhat. Súlyos esetekben a reakció akár a torok duzzadását is eredményezheti. Keresztallergia esetén a specifikus allergiás reakciót nem a kiváltó allergén (pollen) okozza, hanem - sokszor még csak nem is rokon - növények bizonyos összetevői. A pollen struktúrája szerkezetileg, molekulasúlyát illetően és allergiát kiváltó képessége alapján számos növényi fehérjéhez hasonlít és ez a hasonlóság váltja ki az allergiás reakciót a szervezetben.

Keresztallergiát okozó ételek

 • Nyírfapollen: alma, körte, cseresznye, sárgabarack, nektarin, őszibarack, szilva, kivi, mogyoró mandula, zeller, sárgarépa, burgonya
 • Nyírfa/feketeüröm: zeller, sárgarépa, fűszerek
 • Fűpollenek: görög- és sárgadinnye, narancs, paradicsom, mogyoró
 • Parlagfűpollen: görög- és sárgadinnye, banán, cukkini, uborka, kamilla
 • Sok esetben csak nyersen okoznak tüneteket ezek az ételek, főzve csökken az allergizáló hatásuk.

Élelmiszer-intolerancia

Az élelmiszer-intolerancia ugyanazokat a tüneteket okozhatja, mint az élelmiszerallergia: hányinger, hányás, görcsök és hasmenés.

A táplálék-intolerancia típusától függően azonban általában lehet kisebb mennyiségben fogyasztani az adott élelmiszert anélkül, hogy az reakciót váltana ki a szervezetben, míg élelmiszerallergia esetén a legkisebb mennyiség is tünetet okoz.

Az élelmiszer-intolerancia egyik trükkös aspektusa az, hogy egyesek nem magára az ételre érzékenyek, hanem az élelmiszer elkészítéséhez használt egyéb anyagra vagy összetevőre.

Allergiás reakciók kialakulásának egyéb okai

Az élelmiszer teljes lebontásához szükséges enzim hiánya

Előfordulhat, hogy a szervezete nem rendelkezik megfelelő mennyiségű enzimmel bizonyos élelmiszerek emésztéséhez. A laktáz enzim elégtelen mennyisége például csökkenti a tejtermékek tejcukor (laktóz) emésztő képességét. A laktóz intolerancia puffadást, görcsöket, hasmenést és túlzott gázképződést okozhat.

Ételmérgezés

Néha az ételmérgezés is kiválthat allergiás reakciót. Például a romlott tonhalban és más halakban lévő baktériumok toxint is tartalmazhatnak.

Élelmiszer-adalékanyagokkal szembeni érzékenység

Heveny reakciót válthatnak ki egyes élelmiszer-adalékanyagok is. Például a szárított gyümölcsök, a konzerváruk és a borok megőrzésére használt szulfitok az arra érzékeny embereknél asztmás rohamokat okozhatnak.

Hisztamin toxicitás

Bizonyos halak, mint például a tonhal vagy a makréla, ha nem megfelelően hűtik őket, nagy mennyiségű hisztamint is tartalmazhatnak, ami az élelmiszerallergiához hasonló tüneteket vált ki.

Coeliakia

Ugyan a coeliakiát néha gluténallergiának nevezik, anafilaxiát nem eredményez. Ez egy egyedülálló immunrendszeri reakció, amely összetettebb, mint egy élelmiszer-allergia. Ezt a krónikus emésztési állapotot a glutén fogyasztása váltja ki (kenyérben, tésztában és búzát, árpát, rozst tartalmazó ételekben). A coeliakia betegség során, gluténtartalmú ételek fogyasztásakor olyan immunreakció lép fel, amely károsítja a vékonybél felületét, tápanyag-felszívódási problémákat okozva ezzel.

Kockázati tényezők

Öröklődő allergia

Ha az asztma, ekcéma, csalánkiütés, allergia, szénanátha gyakori az Ön családjában, fokozott az élelmiszer-allergia kockázata is.

Egyéb allergiák

Ha már allergiás egy élelmiszerre, fokozottan fennáll a kockázata, hogy allergiás lesz a másikra. Hasonlóképpen, ha pollenallergiája van, az élelmiszer-allergia kockázata is nagyobb.

Életkor

Az élelmiszerallergiák gyakoribbak a gyermekeknél, különösen a kisgyermekeknél és a csecsemőknél. Ahogy nőnek, az emésztőrendszer fejlődésével csökkenhet és meg is szűnhet ez az állapot. A gyermekek szerencsére a tej-, szója-, glutén-, és tojásallergiát kinövik. A súlyos allergiák, valamint a diófélékre, kagylókra való allergia azonban élethosszig tart.

Asztma

Az asztma és az élelmiszer-allergia gyakran kéz a kézben jár és ilyenkor a tünetek is súlyosabbak.

Az élelmiszerallergia szövődményei lehetnek

 • Anafilaxia: életveszélyes allergiás reakció
 • Atópiás dermatitis (ekcéma): az élelmiszer-allergia bőrirritációt okozhat, például ekcémát

Megelőzés

Az allergiás reakció megelőzésének legjobb módja az, hogy ismerjük és elkerüljük a tüneteket okozó élelmiszereket. Néhány embernek ez puszta kellemetlenség, de mások számára nagyobb nehézséget okoz. Bizonyos ételek esetében az összetevőről nem mindig van tudomásunk, ez különösen éttermekben okozhat problémát.

Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095