A vastagbélrák esetén a szervezet nem tudja megfelelő mértékben felvenni a létfontosságú tápanyagokat. Ez idővel hozzájárulhat a súlyos alultápláltsághoz, és negatívan befolyásolhatja a rák kezelésére való alkalmasságot. Ilyen esetben a dietetikus szakember különböző lehetőségeket javasolhat – étrendek, táplálék kiegészítők, tápszerek, egyéb terápiák stb. – amelyek segítenek a táplálkozásban, hogy a szervezet jobban tolerálja a kezelést, megakadályozzák az alultápláltságot és hozzájárulnak az életminőség javításához.

A vastagbélrák kezelése különböző mellékhatásokat is okozhat, többek között a fogyást, fáradtságot, hányingert, hasmenést, székrekedést, fokozott fertőzési kockázatot stb. Ezek a mellékhatások jelentősen befolyásolják a táplálkozást.

Bizonyos esetekben a vastagbélrákos betegek szinte egyáltalán nem tudnak úgy étkezni, mint általában, különösen az agresszív kezelések során. Ha szilárd ételeket nem tud a beteg megenni, akkor a táplálkozási tanácsadó táplálási terápiát is javasolhat, mint például az ún. enterális táplálás, azaz amikor a folyékony táplálékot (például az iható tápszereket) a gyomor-bél traktusba juttatják szájon át vagy szondán keresztül. Állapottól függően az ún. parenterális táplálást is előírhatják, és infúzión keresztül táplálják a beteget. Ekkor a megfelelő tápanyag bevitele csak intravénás oldatokkal valósítható meg, pl. a glükóz, zsírok, aminosavak, fehérje, szénhidrát és egyéb tápanyagszükséglet bevitele intravénásan történik.

Az enterális tápszerek között megkülönböztetünk meghatározott, azaz tápanyagtartalom szempontjából teljesértékű tápszereket, valamint módosított, vagyis adott betegséghez vagy egészségi állapothoz igazított tápanyagtartalmú tápszereket, melyek egyedüli tápanyagforrásként is alkalmazhatók.

A Culevit Tanácsadó Szolgálat munkatársai személyre szabott válaszokat és javaslatokat adnak az érdeklődőknek, legyen szó életmóddal és táplálkozással kapcsolatos kérdésekről, vagy akár a betegség során felmerülő testi és lelki problémákról. Bővebben itt tájékozódhat: https://culevit.hu/tanacsadas/culevit-tanacsado-szolgalat/

Forrás:
https://www.cancercenter.com/colorectal-cancer/nutrition-therapy/
http://daganatok.hu/szupportiv-terapia/taplalas-terapia/szajon-at-torteno-taplalas
http://daganatok.hu/szupportiv-terapia/taplalas-terapia/szondas-taplalas
http://daganatok.hu/szupportiv-terapia/taplalas-terapia/parenteralis-taplalas