A vastagbél daganat kialakulásának okai. Hogyan előzhetjük meg?

A vastagbélrák az emésztőrendszer utolsó szakaszában alakul ki. A legtöbb vastagbélrák kiinduló pontjai olyan kis, nem rákos (jóindulatú) sejtcsomók, mint a vastagbél polipok. Idővel ezek közül néhány polip vastagbélrákká válhat.

Kockázati tényezők

Az öröklött vastagbélrák szindrómák leggyakoribb formái a következők:

 • Örökletes nonpolyposis kolorektális rák (HNPCC).
  A HNPCC, más néven Lynch-szindróma, növeli a vastagbélrák és más rákbetegségek kockázatát. A HNPCC-ben szenvedő emberek hajlamosak a vastagbélrák kialakulására 50 éves kor előtt is.
 • Családi adenomatózus polipózis (FAP).
  A FAP egy ritka rendellenesség, melynek következtében több ezer polip fejlődik ki a vastagbélben és a végbélben. Azoknál a betegeknél, akik kezeletlen FAP-val rendelkeznek, 40 éves koruk előtt is jelentősen megnövekedett a vastagbélrák kialakulásának kockázata.
 • A FAP, a HNPCC és más, ritkább öröklött vastagbélrák szindrómák genetikai teszteléssel kiszűrhetőek.

Az étrend és a vastagbélrák kockázata közötti kapcsolat

Tanulmányok bizonyítják, hogy a tipikus nyugati étrend, amely magas zsírtartalmú és alacsony rosttartalmú nagyobb kockázatot jelent a betegség kialakulásában. Az nem egyértelmű, hogy ez miért alakul így, de a kutatók tanulmányozzák, hogy ez az étrend hogyan befolyásolja-e a vastagbélben élő mikrobákat, vagy olyan gyulladás kialakulását, amely hozzájárulhat a rák kockázatához.

A vastagbélrák kockázatát növelő tényezők a következők:

Életkor

A vastagbélrákban diagnosztizált emberek többsége 50 évesnél idősebb. A vastagbélrák fiatalabbaknál örökletes okokból és sokkal ritkábban fordul elő.

Kórelőzmény

Ha már volt vastagbélrákja vagy polipja, a jövőben nagyobb a kiújuló vastagbélrák kockázata.

Gyulladásos bélbetegségek

A vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség fokozhatják a vastagbélrák kockázatát.

Örökletes szindrómák

A családja generációin áthaladó genetikai szindrómák növelhetik a vastagbélrák kockázatát. Ilyenek például a családi adenomatózispolipozisz és örökletes nonpolyposis vastagbélrák, amely Lynch-szindróma néven is ismert.

Családi érintettség

Nagyobb a valószínűsége a vastagbélrák kialakulásának, ha valamelyik szülőjének, testvérének is volt. Ha egynél több családtagnál diagnosztizáltak vastagbélrákot vagy rektális rákot, a kockázat még nagyobb.

Alacsony rosttartalmú és magas zsírtartalmú étrend

A vastagbélrák és a rektális rák kialakulása összefüggésben állhat az alacsony rosttartalmú és nagy zsír- és kalóriatartalmú étrenddel. Néhány tanulmányban a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatát tárták fel azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségű feldolgozott húst fogyasztanak.

Ülő, inaktív életmód

Cukorbetegség és inzulinrezisztencia

Elhízás

Dohányzás és a nagymértékű alkoholfogyasztás

A rák sugárterápiája (A korábbi rákos megbetegedések kezelésére irányuló, különösen a hasra irányuló sugárterápia növeli a vastagbél- és rektális rák kialakulásának kockázatát.)

Hogyan előzhetjük meg?

Szűrés

A vastagbélrák kockázatával küzdő emberek az 50 éves kort tekinthetik a szűrések megkezdésének, de a megnövekedett kockázattal rendelkezőknek, mint például, ha a vastagbélrákban szenvedő családtagja van, hamarabb kell megfontolni a szűrés lehetőségét. Egyeztessen orvosával!

Életmód változtatás

 • Egyen rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonakészítményeket. Ezek nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek szerepet játszhatnak a rák megelőzésében. Válasszon többféle gyümölcsöt és zöldséget, hogy minél több vitaminhoz és tápanyaghoz hozzájutassa a szervezetét.
 • Ha úgy dönt, hogy alkoholt fogyaszt, korlátozza az alkoholtartalmú italok mennyiségét naponta legfeljebb egy italra.
 • Ne dohányozzon! Egyeztessen orvosával a dohányzásról való leszokás módjairól.
 • Mozogjon többet! Próbáljon meg legalább 30 percet gyalogolni a legtöbb napon. Ha eddig teljesen inaktív volt, lassan indítsa el a változtatást és fokozatosan 30 percre emelje fel a napi mozgás mennyiségét. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen edzésprogramot elkezd.
 • Egészséges testsúly fenntartása. Dolgozzon a súlyának megtartásáért egészséges táplálkozás és a napi edzés kombinálásával. Ha fogynia kell, egyeztessen orvosával is, hogy egészséges módon érje el a célját. A cél, hogy lassan fogyjon, növelve a rendszeres edzés mennyiségét és csökkentve az elfogyasztott kalóriákat.
Forrás:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669