„Magyarország a világ negyedik legelhízottabb országa” – adták címül a lapok a múlt héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szomorú statisztikai eredményét. Még szomorúbb, hogy az elmúlt két évtizedben majdnem megduplázódott az elhízott gyermekek száma, és a felmérések alapján 10 elhízott gyermekből hat felnőttkorában is küzdeni fog a súlytöbblettel.

Az elhízás a már eddig is jól ismert káros egészségügyi következmények (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, ízületi problémák, stb.) mellett ma már bizonyítottan a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növeli.

A megfigyelések alapján már korábban is sejtették a tudósok, hogy van összefüggés az elhízás és a rák között, de csak pár hónapja sikerült megtalálni a közvetlen kapcsolatot.

Az írországi Trinity College kutatócsoportja a Nature Immunology tudományos folyóirat legújabb számában publikálta az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeit, melyek bemutatják, hogy a zsír által elzáródnak és megszűnnek működni azok a sejttípusok, amelyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére. A kutatók a friss kutatási eredmények alapján most gyógymódot keresnek arra, hogy az így lebénított természetes ráksejtölő sejteknek visszaadják a harcképességét.

Ugyanakkor Lydia Lynch, a tanulmány egyik szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha nem várnánk meg, míg kialakul a rákos megbetegedés, és már az elhízást is megelőznénk, több mozgással, egészségesebb étkezéssel.