A gyengébbik nemet képviseli, túlsúlyos, dohányzik és alkoholt is fogyaszt rendszeresen? Kellő alapot ad annak, hogy daganatos betegség alakuljon ki szervezetében. Ami már önmagában tragédia egy ember életében, és erős személyiséget, törődő családi hátteret igényel, hogy felépülés legyen belőle. Ezt az élethelyzetet tovább nehezíti, hogy a nők nehezen viselik a kemoterápiás kezeléseket, pedig a gyógyuláshoz vezető út egyik állomása, hogy végigcsinálják ezt a folyamatot is.

Felmérések szerint, napjainkban a nőknél a rákos betegségek hatszor olyan gyorsan „terjednek”, mint a férfiaknál. Mi ennek az oka?

Egyrészt, a nők körében gyakori az elhízás, egyre többen szednek fel plusz kilókat, túlsúlyosan élik mindennapi életüket már fiatalon, és nem is próbálnak ez ellen tenni, nem törődnek egészségükkel. Másrészt a fiatal nők között sokan dohányoznak és rendszeresen fogyasztanak alkoholt. E három rizikófaktor nagyban befolyásolja azt, hogy hazánkban és világszerte egyre több a mell-, petefészek-, máj- és tüdőrákos nő.

Ha már kialakult a baj, és az orvos közölte, hogy rosszindulatú tumort talált, megkezdődik a kezelés. Amit a nők nehezebben viselnek, legalábbis a kemoterápiás kezeléseket – egy brit vizsgálat szerint – biztosan. A felmérés szerint, a nőket sokkal rosszabbul érintik a kemoterápia mellékhatásai, mint például a haj elvesztése, a hányinger, hányás. A Royal Marsden NHS Foundation Trust munkatársai arra a következtetésre jutottak a vizsgálatot követően, hogy a nőknél sokkal gyakrabban lép fel émelygés, hányinger, hányás, mint a férfiaknál. A nőknél 50% az esély a szájfekély kialakulására, míg az erősebbik nemnél 41%-nál fordult elő ez a tünet. A hajvesztés is több nőt érint, pedig, mint tudjuk, a férfiak azok, akik gyakrabban kopaszodnak az életben. A súlyos, kórházi kezelést igénylő mellékhatások is a nőknél gyakoribbak a felmérés szerint. (Forrás: Daily Mail)

De mi is az a kemoterápia?

A kemoterápia: gyógyszeres kezelés, amellyel a rákos sejtek szaporodását gátolják meg és/vagy azokat pusztítják el a szervezetben.

A célja többféle lehet ezen kezelésnek: a daganat méretének csökkentése, vagy épp ellenkezőleg, növekedésének lassítása, a terjedésének – azaz az áttétek kialakulásának – lassítása, vagy épp a rák előidézte tünetek enyhítése.

A kemoterápiás gyógyszerek adagolása betegenként eltérő lehet, amelynek szakorvos általi meghatározása sok mindentől függ. A kezelések során a gyógyszereket a bőr alá vagy az izomzatba adják be, amelyet nem csak kórházi körülmények között lehet elvégezni. Történhet járó beteg rendelésen, vagy akár otthoni körülmények között is.

De Ön is csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, ha odafigyel magára, egészségére! Változtasson életmódot, kezdjen el mozogni és szabaduljon meg felesleges kilóitól, táplálkozzon egészségesen és mellőzze a dohányzást, rendszeres alkoholfogyasztást.

Kapcsolódó cikk:

Ha egészség van, minden van! Előzzük meg a rákot!