A daganatos megbetegedések hátterében olyan genetikai eltérések (mutációk) állnak, amelyek fokozzák a sejtek osztódási képességét vagy gátolják a pusztulásukat. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy miért és miért pont az a fajta daganat alakul ki egyes emberek szervezetében, ami kialakul. Közismert, hogy szervezetünk sejtjei folyamatosan osztódnak, szaporodnak és pusztulnak el. Ezek a folyamatok a különböző szövetekben különböző sebességgel zajlanak, ami jól megfigyelhető például a hajunkon, bőrünkön és a nyálkahártyánkon is.

Az egészséges szervezetben mindez automatikusan történik, észre sem vesszük, hogy szervezetünkben naponta pusztulnak el sejtek, de egyúttal újak is keletkeznek sejtosztódás útján.

Időnként azonban hiba csúszik ebbe a folyamatba, ekkor keletkezhetnek sérült, hibás sejtek, esetleg ráksejtek is. Ilyenkor szervezetünk kap egy ingert, jelet, amely beindítja a hibás sejtek lebontását. Ezt az, állandóan zajló, természetes folyamatot testünkben, amely a sérült, fertőzött vagy daganatos sejtek „öngyilkosságát” idézi elő, és megakadályozza a rosszindulatú daganatok kialakulását, nevezzük programozott sejthalálnak, más néven apoptózis-nak.

Amennyiben mégis kialakul a rákos daganat, az azt jelenti, hogy a korlátlan osztódó-képességgel rendelkező tumorsejtek felhalmozódnak és megkezdik terjedésüket a szervezetben, mert a programozott sejthalál felé vivő impulzusok nem hatnak rájuk. Azaz, minden olyan tényező, amely az apoptózis ellen hat, hozzájárulhat a daganatkeletkezéshez, így a sejthalál elmaradásával nő az esélye annak, hogy a hibás sejtek felhalmozódnak.

Amikor nem indul be a szervezetben az apoptózis az lehet attól, hogy az apoptózis programja hibás, de legtöbbször attól, hogy az apoptózist kiváltó jel feldolgozása (jelátvitel) nem működik megfelelően a hibás sejtben. A jelátvitelt nagyon sok tényező gátolhatja. A rákkutatással foglalkozó laboratóriumok jelentős része foglalkozik ennek vizsgálatával, mert ezek a célzott kezelések jelenthetik a rákgyógyítás jövőjét, a minimális mellékhatásokkal járó gyógyulás lehetőségével.

A felépüléshez azonban energiára van szüksége a szervezetnek, így az energiát szolgáltató tápanyagokon, ásványi anyagokon, vízen kívül, aminosavakra és vitaminokra is, miután megterhelt állapotban (betegség, műtétek, sérülések után, illetve a lábadozás időszakában) megnő a szervezet igénye ezen tápanyagok iránt.

A tüdőrákról bővebben itt olvashat.

A bőrrákról bővebben itt és itt olvashat.