A szakemberek szerint, a rák nem terjed fertőzés útján úgy, mint az influenza. Azonban a daganatos betegségek kialakulásáért valamilyen fertőző ágens vagy kórokozó felelős lehet.

Ha viszont ez így van, akkor az azt jelenti, hogy akár meg is lehetne előzni egyes tumoros betegségek kialakulását?

Az orvostudomány szerint igen: Mégis hogyan, és mely ráktípusokat?

Már nagyon régóta ismert tény, hogy a gyomorráknak a kialakulásáért egy baktérium-fertőzés (helicobacter pylori) által okozott gyulladás (gastritis) a felelős, ami ezen ráktípusnak mintegy 80%-át idézi elő az emberi szervezetben. Nem véletlen, hogy a szakemberek már a korai, rendszeres szűréseken, vizsgálatokon való részvételt preferálják, hiszen a gyulladás már nagyon korán felismerhető és gyógyszeres kezeléssel elkerülhető a nagyobb baj.

Azonban azt is tudjuk, hogy fertőzéseket nem csak baktériumok, hanem vírusok is tudnak okozni, amelyek elhanyagolása, kezeletlenül hagyása, szintén rákos betegséghez vezethet. Ilyen például a nyirokrendszer egyik jól ismert betegsége a Hodgkin kór, amelyet az Epstein-barr vírusfertőzés idéz elő a szervezetben, és ennek a típusú tumornak mintegy 70%-át ez okozza. Szintén ettől a vírustól alakul ki a szájüregben a nasopharyngealis daganat is.

A magyar népesség körében azonban a humán papilloma (HPV) fertőzés a leggyakoribb, ami nem csak a nőket érinti, mint ahogy az a köztudatban elterjedt. A nemi úton terjedő fertőzés, valamint az ebből kialakuló rosszindulatú daganat érinti az erősebbik nemet is. Míg a nőknél a gyakran jelentkező méhnyakrákoknak a 90%-át, addig a férfiaknál a hímvesszőrák, szájüreg-, nyelőcső-, tüdőrák-, valamint a felső légúti daganatos betegségekért felelős ez a vírusfertőzés. Nagyon javasolt a rendszeres szűrővizsgálat, valamint a megfelelő életmódra nevelés már fiatal korban, illetve a védőoltás beadása tinédzserkorban.

A másik nagyon gyakori és sokakat érintő ráktípus hazánkban a májrák, amelyet szintén egy vírusfertőzés okoz, mégpedig a Hepatitis C. Ez a vírusfertőzés gyulladást okoz a májban, amelyet ha nem kezelnek időben, akkor rák kialakulását eredményezheti. Elsősorban vér és vérkészítmények útján terjedő fertőzésről van szó, de testnedvek útján is előfordulhat e fertőzés. Ennél a vírusfertőzésnél is javallott a gyakori és korai vizsgálat, hiszen igen nehezen felismerhető típusról van szó, de annál komolyabb, akár végzetes, vissza nem fordítható bajt is okozhat.

Az örökölhető ráktípusokról egy korábbi cikkünkben írtunk, melyet ide kattintva olvashat.