Mely rákfajták örökölhetők?

Young mother, holding her little sick boy, wet cloth on his forehead, trying to decrease his temperature

Gyermekkorunkban a családi történetek kapcsán többször halljuk, hogy felmenőink milyen daganatos betegségben, balesetben haltak meg. Ekkor még csak az elbeszélések izgalma, érdekessége köt le minket. Aztán felnőtt fejjel az orvosnál elhangzik a kérdés, hogy a családban korábban milyen betegségek fordultak elő, és mi ekkor rakjuk össze a sok kis részletet és göngyölítjük fel, hogy esetleges egészségügyi problémánk - tumor - már korábban is előfordult-e családtagjaink körében. És felmerül bennünk a kérdés, lehet, hogy örököltük? Lehetséges ez?

A szakemberek szerint igen a válasz, azaz örökölhető, továbbadható leszármazottainknak.

Az örökletes rákot okozó gének ugyanis vagy apai, vagy anyai ágon örökölhetők. Nagyon sok esetben azonban nem alakul ki daganatos betegség, nem okoz gondot szervezetünkben, mert ahhoz, hogy kialakuljon vagy mindkét szülőtől hibás gént kell örökölni, vagy az egyik szülőtől „kapott” hibás gén a szervezetünkben további szerzett problémát kell, hogy okozzon.

Az örökletes daganatok az összes daganatos betegségek 5-10%-át okozzák, de mégis melyeket?

  • Emlőrák – ez elsősorban fiatalabb korban jelentkezik és a BRCA 1. és 2. gének okozzák, mert nem jól működnek, azaz hibásak. Azonban nem csak a női családtagoknál alakulhat ki emlődaganat, hanem a férfi rokonoknál is, sőt a hasnyálmirigyrák és a petefészek-tumor kialakulásában is szerepe lehet.
  • Bőrdaganat – a bőr festékes rosszindulatú elváltozásainak 10%-át örökletesen szerezzük, mégpedig a P16 gén által, ami más rákos betegséget is okozhat, például hasnyálmirigy- vagy prosztata daganatot.
  • Papilláris veserák - egy rákot okozó génnek hibájából alakulhat ki.
  • Vastagbélrák - nagyon gyakori daganat típus és minden tizedik vastagbélrák esetében az örökletesség az okozója, de ennél a betegségnél nem egy, hanem egyszerre nagyon sokféle hibás gén a felelős.

Szerencsére az örökletes daganatok ritkán fordulnak elő, viszont fontos, hogy az érintett tudjon róla, mert akik ilyen génhibákat hordoznak, azoknak az egészségét gyermekkoruktól speciális módon kell nyomon követni, hiszen ezek a daganatok jellemzően nem az első generációban jelennek meg.

A statisztikák szerint minden 10.-20. daganat lesz örökletes. Éppen ezért nagyon fontos a családi anamnézis. Ilyenkor jó, ha vissza tudunk emlékezni a gyermekkorunkban sokszor hallott családi történetekre, ki miben halt meg, milyen betegségben szenvedett, mert ez nagy segítség lehet a háziorvos, onkológus számára, családi kórismérv felállításakor.

Amennyiben vannak információi saját felmenőinek betegségeiről, érdemes azokat felírni, összegyűjteni, hátha esetleg egyszer magának, vagy leszármazottainak lesz rá szüksége.

Addig is ne feledje: a rendszeres szűrés, a megfelelő táplálkozás és mozgás, minden esetben fontos, hogy minél tovább egészségesek maradjunk!