Bőrrák – mire kell figyelni?!

Mindenkinek vannak anyajegyei. Kisebbek, nagyobbak, sötétebb, világosabb színűek, kinek kevesebb, kinek több. Többségük nem okoz problémát, de a bőrrák kialakulása nem is a mennyiségtől függ! Elegendő egy anyajegy, amiben elkezdenek burjánzani a rákos sejtek és már meg is van a baj. Addig azonban, mire észrevesszük a rosszindulatú anyajegyet, sajnos sok idő telhet el. Viszont a jelek különböző bőrelváltozások formájában is megmutatkozhatnak testünk bármely részén. Érdemes számon tartani anyajegyeinket és rendszeresen ellenőrizni azokat, mind magunknak, mind szakorvossal.

A 65 éves korukat megélő, fehér bőrszínű emberek közel felénél legalább egy bőrrák kialakul életük során. Éppen ezért fontos, hogy felismerjük a bőrrák korai jeleit, mert gyógyítható, de csak akkor, ha időben megkezdődik a kezelése.

A bőrrák jól látható jelei

 • Aktinikus keratózis: kicsi, hámló foltok a fejen, nyakon, kezeken, de máshol is előfordulhat, leginkább a túlzott napozás, nap okozza
 • Aktinikus cheilitis (farmer száj): rákot megelőző stádium - leginkább a felső ajakon jelentkezik, hámló foltokkal vagy tartós érdességgel, és invazív laphámrákká fejlődhet, ha kezelése elmarad.
 • Keratotikus növedék: 2-3 centiméteres, tölcsér formájú kitüremkedések, vörös bázisúak, többségük pár milliméter hosszú. Általában idősebb korban fordul elő, a túlzásba vitt napozás, vagy napon töltött sok idő eredményeként.

A bőrrák nem látható tünetei

Előfordul, hogy a bőrrák tünetei nem a bőrön, feltűnő helyen mutatkoznak meg, hanem például az alábbi tünetekkel jelentkezik.

 • Csomók a bőr alatt – hónaljban, térdhajlatban, nyakon
 • Hasi fájdalom – a rák lehet áttétes, amely érintheti a májat is, így hasi fájdalmat okozhat
 • Légzési nehézségek – a melanóma átterjedhet a tüdőre is, így a légzésben okozhat problémákat, mint például köhögés, légszomj, fulladás
 • Ízületi fájdalom – az áttét a csontokra is átterjedhet
 • Látászavarok

A leggyakoribb bőrrák-típusok

Manapság rengeteget halljuk, hogy a napozás délelőtt 11 és délután 15 óra között egyáltalán nem ajánlott, sőt veszélyes. Ha tehetjük, ki se menjünk a szabadba, mert a nap UV sugárzása sajnos a bőrdaganatok kialakulását erőteljesen befolyásolja.

 • Basalioma

A leggyakoribb bőrdaganatfajta, de a legjobban gyógyítható is, és a napfény (pl. gyakori leégés, szolárium) érte bőrfelületen alakul ki. Lassú növekedésű, de vigyázni kell vele, mert a mélyre hatolva akár a csontokat, porcokat is megtámadhatja, de más szervekbe áttétet nem okoz.

Kezelése: fagyasztással, speciális krémmel, fénykezeléssel (PDT), a nagyobb méretű basalioma műtéttel teljes mértékben eltávolítható és gyógyítható. Előfordul, hogy kiújul, ezért a rendszeres kontroll elengedhetetlen.

 • Tüskéssejtből kiinduló bőrdaganat

A második leggyakoribb bőrrákfajta, amely a tüskéssejtekből indul ki. Ez a fajta rák már tovább terjedésre is képes, így áttétet okozhat más szervekben (nyirokcsomók, tüdő, csont). Nem csak a napozás, gyakori leégés miatt alakulhat ki, előfordulhat a száj nyálkahártyáján, vagy akár a nemi szerveken is. Megjelenésében a HPV (human papilloma vírus) is szerepet játszhat.

Kezelés: Ha időben szakemberhez fordulunk, műtéttel vagy sugárkezeléssel gyógyítható.

 • Melanoma malignum

A festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kialakuló rosszindulatú elváltozások 2-3%-át teszik ki. A bőrrák okozta halálozások 75%-ért felelős, de megnyugtatásul, igen ritka típus. Gyors terjedésű ráktípus, amely az agy, a tüdő, a máj, a csontok felé halad, és halálos is lehet. Kialakulásában szerepe lehet anyajegy-sérülésnek, leégéseknek, szoláriumozásnak.

Tünetei lehetnek: Az anyajegy szabálytalan alakúvá válik, sötétedik, szürkés rész jön létre az anyajegyen, látványosan megnő, esetleg vérzik, viszket, vagy új anyajegyet veszünk észre, amely alakban, színben eltér a többitől.

Kezelés: sebészeti úton való eltávolítás, amennyiben időben észreveszik.

Ellenőrzés

Mindenféleképpen érdemes évente legalább egyszer szakorvoshoz fordulni és leellenőriztetni anyajegyeinket. A vizsgálat fájdalommentes, mivel a bőrgyógyász egy különleges eszközzel (nagyítóval) nézi végig a bőrkinövéseket, elváltozásokat a testen. De ma – a modern technika világában – már vannak speciális számítógépes programok is, amelyekkel nagyon alaposan meg lehet vizsgálni az anyajegyeket, és időben elkezdeni a rosszindulatú elváltozások kezelését.