Ne stresszeljen, mert rákot okozhat!

Mennyire aggódós, stresszelős típus? Gondolja végig csak a mai napját, vagy a hetét! A jó hír, hogy megtanulható a stressz kezelése! A rossz hír, hogy a stressz nagyon sok egészségügyi problémát okozhat! Ha nem tudja megtanulni, hogyan kezelje a stressz-helyzeteket, hosszú távon szívproblémákat, esetleg infarktust, gyomorfekélyt, magas vérnyomást és azzal járó egyéb súlyos betegségeket, krónikus alvászavart, de akár rákot is okozhat saját magának!  De mégis, hogyan lesz a szorongásból daganatos betegség, és hogyan kerülhető el?

Stresszes életmód során bizonyos panaszok (pl. fejfájás, gyomor- és bélgörcsök stb.) jóval gyakrabban és intenzívebb formában jelentkeznek, amelyeket a mai orvostudomány pszichoszomatikus (lelki okokra visszavezethető) betegségekként tart számon. Kialakulásukat, esetleg a meglévő betegség rosszabbodását az érzelmi tényezők nagymértékben befolyásolják és meghatározó a szerepük a daganatos betegségek lefolyásában, a beteg életminőségében.

Ismert, hogy a szervezetünkben folyamatosan keletkeznek és pusztulnak el daganatos sejtek. Az osztódás során a sejtek reprodukálják önmagukat, de időnként hiba csúszik ebbe a folyamatba és ilyenkor keletkezhetnek sérült, hibás sejtek, esetleg ráksejtek. Az ilyen, hibás sejtosztódást a szervezet hibajavító mechanizmusai felismerik, és a hibás sejtet öngyilkosságra (ún. apoptózisra) késztetik. Hosszú, tartós stressz esetén a hibajavító védelem legyengülhet és a daganatos sejtek szaporodni kezdenek, amely rákhoz, majd esetleg halálhoz vezethet.

A stressz típusai

A rövid ideig tartó stresszhatások a szakemberek szerint az immunrendszer működésében nem okoznak elváltozásokat, így ezek miatt nem kell aggódnunk, mert nem alakul ki tumor, és a már kialakult daganat növekedésére sincs rossz hatással.

A tartós, hosszú távú „krónikus” stresszhatások következtében azonban gyakran alakul ki depresszió, amely tartós és negatív változást idéz elő: a szervezet hormonháztartásában megemelik a kortizolszintet, immunológiai vagy gyulladásos folyamatokat generálnak, vagy gátolják a DNS-javító mechanizmusokat, ezzel gyengítik a különböző tumor-elhárítási funkciókat.

Ezen kívül a stressz kedvezőtlen életmódbeli szokások kialakulását is elősegítheti, mint a dohányzás, a testmozgás hiánya, ezzel összefüggésben az elhízás, ami szintén rákos megbetegedéshez vezethet. Akedvezőtlen életmódbeli szokások hosszú távon egymástól függetlenül is stresszt okozhatnak, és növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Ezért fontos a stressz kezelés!

Stressz-kezelés

A stressz-helyzetek megoldását már gyermekként, a családi élet keretei között el kell kezdeni megtanulni, amiben a szülői minta meghatározó szerepet játszik. Hiszen nem mindegy, hogy a gyermek mit lát, hall, tapasztal a szülők általi stressz-kezelésben. Hogyan viszonyulnak a szülők a kudarcokhoz, mennyi ideig tart az abból való kilábalás, az újbóli talpra-állás, egyáltalán sikerül-e. A sikeres küzdelem viszont hozzájárul a megfelelő önértékelés, az önbizalom kialakulásához. Ha felnőttkorban nem megy egyedül a stressz-kezelés, érdemes megfelelő szakemberhez fordulni.

Amennyiben a stresszes helyzetet egy gyógyíthatatlan betegség kialakulása okozza, például egy rosszindulatú daganat megjelenése a szervezetében, érdemes terápiás csoportokat felkeresni, ahol hasonló helyzetben lévő társakkal találkozhat. A (ki)beszélgetések révén csökkenhetők a betegség okozta lelki tünetek, javulhat az alkalmazkodóképesség az új helyzethez, előtérbe kerülhet az élni akarás, a gyógyulás vágya, amely javulást eredményezhet az életminőségben. Ezek a pozitív változások növelhetik a rákos betegek gyógyulási esélyeit.

Culevit Tanácsadó Szolgálatunknál több évtizedes szakmai – köztük mentálhigiénés – tapasztalattal rendelkező munkatársaink várják hívását a 06 (1) 3121 2111 telefonszámon, ahol készséggel válaszolnak rákkal, vagy akár a fenti témával kapcsolatos kérdéseire.