Daganatos betegségek: kockázati tényezők, diagnózis, szűrés és kezelés – az Egészségügyi Világszervezet 2018-as összefoglalója

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018 elején megjelentetett cikkében összefoglalta a tumoros megbetegedések világszinten jelentkező, általános rizikófaktorait, a korai diagnózis, szűrések és kezelések helyzetét, kiemelve ezek fontosságát.

Jelenleg is öt vezető rizikófaktort tartanak számon továbbra, amelyek jelentős szerepet játszanak a daganatok kialakulásában: a magas testtömeg index, az alacsony zöldség és gyümölcs fogyasztás, a fizikai mozgás hiánya, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A rákos megbetegedések okozta elhalálozások egyharmada mögött az említett kockázati tényezők állnak. Ezek közül a dohányzás külön kiemelt, az elhalálozások 22%-áért felelős.

A gazdaságilag alacsony és közepes fejlettségű országokban a daganatos megbetegedések 25%-a bizonyos fertőzéseknek (pl. a hepatitis és a humán papillomavírus (HPV)) köszönhető.

A rákbetegségek 30-50%-a megelőzhető lenne, amennyiben a fent említett rizikófaktorokat elkerülik, és a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Összefoglalva tehát, a következő kulcsfontosságú kockázati tényezőket szükséges visszaszorítani vagy elkerülni, hogy a rákos megbetegedések száma szignifikánsan csökkenjen:

 • dohányzás
 • túlsúlyosság vagy elhízás
 • egészségtelen étkezés kevés zöldség és gyümölcs fogyasztással
 • a testmozgás hiánya
 • alkohol fogyasztás
 • szexuális úton átadott HPV fertőzés
 • hepatitis fertőzés vagy más karcinogén fertőzés
 • ionizáló és ultraibolya sugárzás
 • városi szennyezett levegő
 • zárt térben keletkezett szilárd tüzelőanyag füstje

Egy másik, agyonsulykolt tény az, hogy a betegek csak a késői fázisban keresnek fel orvost, illetve a diagnózis és a kezelés nem, vagy nehezen elérhető, pedig a korai diagnózis, a szűrések és a daganatos betegek megfelelő kezelése szintén csökkentheti a kór esetleges negatív kimenetelét. Nagyon sok ráktípus jó eséllyel gyógyítható, ha korai szakaszban fedezik fel, és megfelelően kezelik.

A korai diagnózis megfelelő időben, integráltan megtett három lépést foglal magába:

 • figyelemfelhívás és elérhető gondozás
 • klinikai kiértékelés, diagnózis és a betegség fázisának megállapítása
 • elérhető kezelés

A szűrések célja, hogy azonosítani lehessen azokat az egyéneket, akik egy adott daganattípusra vagy elő-daganatra (pre-cancer) utaló elváltozást tapasztalnak, de még a rák tünetei nem észlelhetőek. A szűrés után diagnózis szükséges, és az ennek megfelelő kezelés.

Ami a kezelést illeti, ez akkor lesz hatékony és megfelelő, ha a diagnózis helyes volt, mivel minden daganattípus más és más kezelési módszert igényel. Meg kell határozni a kezelés és a palliatív gondozás célját, mint első lépés, ami elsősorban vagy a rák gyógyítása, vagy az élettartam növelése. Fontos emellett a páciens életminőségének javítása is, palliatív és pszichológiai támogatással.

A leggyakoribb ráktípusok esetében, mint a mellrák, méhnyakrák, szájüregi daganatok, végbélrák, magas a gyógyulási arány, ha azt korai szakaszban fedezik fel, és megfelelő módon kezelik. Ugyanez a helyzet - ha megfelelő a kezelés – még azoknál a daganattípusoknál is, ahol már áttét jelentkezik, mint pl. a hererák vagy gyerekeknél a leukémia és limfóma.