Leukémia gyermekkorban

A leukémia a második leggyakoribb rákbetegség az 5-14 évesek körben
Korábbi, Rosszindulatú „dagik” gyermekkorban című cikkünkben említettük, hogy a leukémia a második leggyakoribb rákbetegség gyermekkorban és az 5-14 éves kor közötti gyerekeket érinti leginkább. Azonban öröm az ürömben, hogy napjainkban már nagyon jó arányban gyógyítható a betegség. De miért alakul ki, mik a tünetek, a kezelése?

A csontvelő feladata, hogy vérlemezkéket, vörös- és fehérvérsejteket állítson elő. A leukémia kialakulása során a csontvelőben tumorsejtek alakulnak ki, amelyek reprodukálják magukat, így terjeszkednek, burjánzanak és elveszik a helyet az egészséges sejtektől. A vérben ezáltal egyre kevesebb immunvédekező sejt lesz, ami nem tudja már megakadályozni a daganat terjedését.. Az elszaporodott tumorsejtek végül a csontvelő pusztulását okozzák. Miközben a csontvelőnek az lenne a feladata, hogy vérlemezkéket, vörös- és fehérvérsejteket állítson elő.

A gyermekkori leukémiának akut (hirtelen kialakuló, agresszív), illetve krónikus (lassú lefolyású) típusát különbözetjük meg, ezen belül pedig lehet limfoid vagy mieloid leukémia. A leukémia betegségek közé tartozik még a non-hodgkin limfóma és a hodgkin-kór. A legtöbb esetben azonban az akut limfoid betegséget diagnosztizálják, amely leginkább 4 év körüli kisfiúknál alakul ki.

Kialakulásának okai:

A leukémia kialakulásában a genetika, a vírusfertőzések és a környezetünkben található kémiai anyagok nagy szerepet játszanak. Az egypetéjű ikreknél vagy a kromoszóma-rendellenességben szenvedőknél gyakrabban előforduló betegségről van szó.

Tünetei:

A leukémiának sokféle tünete van, ahogy többféle típusa is. Általánosságban elmondható tünetei: légszomj, vérszegénység, gyakori fertőzések, hirtelen bevérzések, láz, fáradékonyság, sápadtság, orrvérzés, fogínyvérzés, esetleg fejfájás, hányás, ingerlékenység, csont- és ízületi fájdalmak, agyhártyagyulladás, vérszegénység, vese-, májelégtelenség, egyéb szervi károsodás, hasi panaszok.

Diagnosztika:

Mikor felmerül a leukémia gyanúja az elmondott tünetek alapján az orvos egy laborvizsgálatot rendel el, amelyből a vérsejtszám mutatható ki. Ha az általános értékhez képest eltérés tapasztalható, az még nem jelenti egyértelműen a leukémia jelenlétét a szervezetben, de egy következő - gerincvelő-biopszia - vizsgálatra lesz szükség a gyermeknél.

Kezelés:

Ahogy cikkünk elején is írtuk, gyermekkorban a leukémiából való felépülésre, gyógyulásra nagy esély van, hiszen nagyon jó arányban gyógyítható. Általában kemoterápiát és csontlevő-átültetést alkalmaznak a kezelések során.

A kemoterápiás kezelést (tabletta formájában szedhető és infúzióban vagy injekcióban adott gyógyszerek) a diagnózis felállítását követően meg kell kezdeni. A kezelés erőssége gyermekenként változó. Függ az életkortól, a fehérvérsejtek számától (a kórházi felvételkor), a kezdeti tablettás kezelésekre való reagálástól. Ez alapján a gyermeket rizikócsoportokba sorolják be és kezelésének intenzitását ez határozza meg.

A nagy dózisú kemoterápiás kezelések során a beteg saját csontvelője elpusztul, amit napjainkban már őssejt-átültetéssel lehet pótolni. Ez a módszer újra beindítja az egészséges sejtek termelődését a csontvelőben.

Culevit készítményeinket az onkológiai kezelés kiegészítésére ajánljuk!
Termékeinkről bővebben itt olvashat!