Jó vagy rossz?! Megkönnyebbülhetünk, ha jóindulatú a daganat?

Mikor az orvos valamilyen elváltozást, a megszokottól eltérőt tapasztal a vizsgálat során, mintát vesz az érintett területről és elküldi szövettani vizsgálatra. Ebben a helyzetben a szakemberek még nem szívesen mondanak véleményt, hiszen minden bizonytalan. Türelemre intik a pácienst, akiben már akkor sok kérdés kavarog és kérdez is, de válaszként csak annyi hangzik el, hogy „Várjuk meg a szövettani vizsgálat eredményét! Minden attól függ!” De milyen hosszú az a néhány nap, mire megérkezik az eredmény! Éveket öregszik az ember! Majd az orvos közli, hogy jó indulatú elváltozásról van szó, és mi megkönnyebbülünk. De mi is a különbség a jó- és a rosszindulatú tumor között? Örüljünk vagy ne? Lássuk!

A tumorsejtek csak az osztódással foglalkoznak. Az egyre szaporodó sejttömeg, ahogy gyarapodik, növekszik, egyre jobban kiszorítja az egészséges sejteket, egyre nagyobb csomót képez: ez az elsődleges tumor, azaz a primer daganat. A daganat stádiumbeosztása függ az elsődleges tumor méretétől, a környező nyirokcsomók érintettségétől és a távoli áttétektől. Az, hogy egy tumor jó- vagy rosszindulatú, szaporodásának és növekedésének módja határozza meg.

Jóindulatú daganat:

Ez a tumor nem tud megtámadni más szerveket, nem terjed el a szervezetben, mert egy burok veszi körül, ami ezt megakadályozza, így áttéteket sem tud okozni, Lassan növekszik, de ennek ellenére óriási méretűre is megnőhet, ami különböző problémák forrása lehet. Ezért fontos a rendszeres vizsgálat, szűrés a diagnosztizálás után is!

Kellemetlen, akár fájdalmas érzést is okozhat, hiszen megnőtt mérete miatt nyomhat idegeket, elzárhatja a vér útját, amely károsodáshoz vezethet. A test bármely részén előfordulhat, így például a bőrön, kötő- és zsírszövetekben, szervekben, csontokban, de akár az agyban is.

Általában nem kell semmit csinálni vele a rendszeres ellenőrzésen kívül. Ha nagyobb az esélye annak, hogy rosszindulatúvá váljék, általában műtét útján eltávolítják. A legtöbb esetben könnyen operálható, nem újul ki, és az életet sem veszélyezteti, de lehetőség van a gyógyszerrel történő kezelésére is.

Azonban korai felismerése mindenképpen szükséges, mert néhány fajtája, ha kezeletlenül marad, rosszindulatú tumorrá alakulhat. Ilyen például a bélrendszerben kialakuló polip.

Rosszindulatú (rákos) daganat:

Egyáltalán nem borítja hártya, így terjeszkedése nincs korlátozva, behatárolva, ehhez rendszerint gyors növekedés társul, így rövid idő alatt áttéteket okoz a szervezetben, és akár halálhoz is vezethet.

A rosszindulatú daganatok két csoportba sorolhatók, aszerint, hogy milyen szövetből indulnak ki.
1. karcinómák: a hámszövetben fejlődnek ki. Bőrön, szervek belső falát burkoló sejtrétegekben.
2. szarkómák: a kötőszövetekből indulnak ki. A megtámadott szerv alapján nevezték/nevezik el az egyes ráktípusokat, így például vastagbél-, prosztata-, tüdő-, gyomorrák stb.

Amennyiben többet szeretne tudni a leggyakoribb rosszindulatú ráktípusokról, olvassa el alábbi cikkeinket:

Tüdőrák
https://culevit.hu/2018/04/18/tudorak-megeri-ragyujtani/

Férfi daganatok
https://culevit.hu/2018/02/21/az-erosebbik-nem-es-a-daganatos-betegsegek/

Prosztatarák
https://culevit.hu/2018/02/03/prosztatarak-ezekre-a-tunetekre-figyeljunk/

Mellrák
https://culevit.hu/2018/02/08/a-mellrak-legnagyobb-rizikofaktorai/

Petefészekrák
https://culevit.hu/2018/02/08/alattomos-es-konyortelen-a-petefeszekrak/

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése van, hívja Culevit Tanácsadó Szolgálatunkat a 06 (1) 321 2111 telefonszámon.