Ne, tényleg ne gyújtson rá!

Előzze meg a tüdőrákot és vigyázzon a nemdohányzókra is!

A tüdőrák az egyik leggyorsabb lefolyású és leggyorsabban terjedő, azaz áttéteket okozó rosszindulatú daganat. Évente mintegy 5 millió ember hal meg benne világszerte, Magyarországon közel 75 ezren, többségben férfiak, akik régóta, rendszeresen, sokat dohányoznak, de a nőket sem kíméli, illetve a passzív dohányosokra nézve is nagyon kártékony hatással van, hiszen évente mintegy 600 ezren halnak meg a világon közülük tüdőrákban. A megbetegedések majdnem 80-90 százalékáért a dohányzás a felelős. De azon kívül, hogy nem gyújtunk rá, illetve kerüljük a dohányfüstös környezetet, a dohányzó személyeket, mit tehetünk még, hogy megelőzzük a tüdőrákot?

Kerülje a dohányfüstöt, szennyezett levegőt!

A nem dohányzók védelmében hozott törvény rengeteg nyilvános helyen megtiltotta a dohányzást, és csak kijelölt helyeken lehet rágyújtani. De ha mégis olyan helyre kell mennie, ahol megengedett a dohányzás, próbálja meg kerülni a dohányzásra kijelölt helyiségeket. Ne engedje meg, hogy a rokonok, barátok az otthonában gyújtsanak rá.

A levegő szennyezettsége, bizonyos kémiai anyagok (azbeszt, radon, arzén stb.) belégzése szintén jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát. Amennyiben lehetséges kerülje az ilyen helyeket is.

Hagyjon fel a dohányzással!

Az erős dohányzás 24-szeresére emeli a tüdőrák kialakulásának esélyét a nem-dohányzókhoz képest, a tüdőrákos betegek 85-90 százaléka dohányzik, vagy dohányzott! Próbáljon meg minél előbb leszokni a dohányzásról, vagy a legjobb, ha rá sem szokik.

Hagyjon fel az alkoholfogyasztással!

A túlzott alkoholfogyasztás is elősegítheti a tüdőrák kialakulását, ahogy általában más daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. Csak mértékletesen fogyasszon alkohol tartalmú italokat.

Változtasson táplálkozási szokásain!

Étrendjébe építsen be minél több antioxidánst, sejtvédő hatású anyagokat és vitaminokat (A-, C-, E-vitamin, szelén) tartalmazó élelmiszereket és ezekből készítsen ételeket. A szelén hiánya sokszorosára emelheti a tüdőrák kialakulásának esélyét!

Vegyen részt szűrővizsgálatokon!

Ne halogassa! Vegyen részt rendszeresen – évente egyszer – tüdőszűrésen. 40 év alatt kötelező a tüdőszűrés, amelyről postai úton kap értesítést. 40 év felett ingyenesen elvégzik a tüdőszűrést, amennyiben az állandó lakcím szerinti tüdőszűrő-állomáson jelentkezik.

Ha bármilyen tünetet, addig nem tapasztalt jeleket vesz észre magán, keresse fel egy szakrendelőt, ahol az orvos a tüdő meghallgatásával, a megnagyobbodott nyirokcsomók kitapintásával feltérképezi állapotát és amennyiben szükséges, további vizsgálatokat végeztet el.

A tüdőrák típusairól, kezelésükről, vizsgálatokról az alábbi cikkünkben olvashat: https://culevit.hu/2018/04/18/tudorak-megeri-ragyujtani/

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése van, hívja Culevit Tanácsadó Szolgálatunkat a 06 (1) 321 2111 telefonszámon.