Az erősebbik nem és a daganatos betegségek

A hónap elején a nőket érintő daganatos megbetegedésekkel foglalkoztunk, olvassa el itt! Alábbi írásunkban a férfiak figyelmét szeretnénk felhívni (lehet, még jobban, mint a nőkét), hogy törődjenek magukkal, a testükkel, szervezetükkel.

Közismert tény, hogy a nők általában valamivel tovább élnek, mint a férfiak. Ezt sok minden befolyásolhatja, genetika, életmód egyaránt. A nőknél és férfiaknál azonban más szerveket támadnak meg a rákos sejtek. De mik azok a tumoros megbetegedések, amelyek inkább a férfiaknál okoznak egészégügyi problémákat?

A férfiak legyőzhetetlennek hiszik magukat, így amikor valamilyen változást – a megszokottól eltérőt - vesznek észre magukon, nem törődnek vele, apró-cseprő panaszokkal nem rohannak el szakorvoshoz, szűrővizsgálatokra. Hiszen, „ha valamivel nem foglalkozunk, akkor az nincs!” Amikor azonban a fájdalom egyre erősebb, gyorsan fogy az energia és nem úgy működnek már a napok, mint korábban, akkor végre feleszmélnek, de lehetséges, hogy már későn – mert a tumorok többsége nem a kezdeti fázisban okoz látványos tüneteket. A férfiak többségét még ekkor is nagyon nehezen lehet rávenni, hogy orvoshoz forduljanak, pláne, ha olyan vizsgálatra van szükség, amely kellemetlenségekkel járhat. Pedig a korai stádiumban felismert daganatok kezelése esélyt ad a teljes felépülésre. Végül, ha pozitív lesz a rákszűrés eredménye, akkor kezdődik meg számukra az igazán nagy küzdelem, de akkor már az életben maradásért.

A férfiaknál a tüdőrák, a végbélrák, a prosztatarák, illetve a szájüregi daganatok a leggyakoribbak, amelyek sok esetben halálhoz vezetnek, míg a nőknél a nőgyógyászati daganatok okozzák a legtöbb tumoros megbetegedést. Ez a nemek közötti különbségekből adódik, hiszen a legérzékenyebb szerveket érinti azaz, amiben eltér a két nem egymástól. Másrészt életmódbeli eltérések is hozzájárulnak, mint például a dohányzás, az alkoholizmus, illetve az egészségtelen táplálkozás, amely elhízáshoz vezet és gyakran párosul mozgásszegény életmóddal. Ezek a legjellemzőbb rizikófaktorok és mint tudjuk, a baj nem jár egyedül, vagyis rendszerint ezek a faktorok halmozottan fordulnak elő.

Mik lehetnek a rák jelei a férfiaknál?

Ha a légszomjjal párosuló köhögés legalább négy hétig tart, utalhat tüdőrákra. A cigarettázók figyeljenek erre a legjobban! Egy röntgenvizsgálat már ki tudja mutatni.

Vastagbélrákra utalhat a véres, nyálkás széklet, megszokotthoz képest gyakoribb vagy épp ritkább székletürítés (lehet székrekedés vagy hasmenés is). Elsősorban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) lehet megállapítani, hogy van-e tumoros elváltozás.

Ha a megszokottól eltérő vizelést tapasztal (mind gyakoriságban, mind erősségben), utalhat prosztata- vagy húgyhólyagrákra. Dohányzó férfiak itt is nagyobb veszélyben vannak!

Ha a heréken tapintásra is változás tapasztalható, akár a hererák első jelei lehetnek. Ez lehet egy csomó, de bármilyen elváltozás, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a rák ezen a nagyon érzékeny területen, rendkívül gyorsan terjed. A vérvizsgálattal és az ultrahanggal kimutatható a rosszindulatú daganat.

Amennyiben a sperma színe eltér a megszokottól, az utalhat prosztata- vagy mellékhererákra.

Ha a hónaljban, vagy az ágyék részen feszítő érzést tapasztal és ez apró, jól kitapintható, fájdalmas göbökkel párosul, nyirokmirigyrák jelei is lehetnek.

A férfiak esetében nagyon kis százalékban fordul elő a mellrák, de előfordul. Mivel nagyon ritka, így akiket érint, észre sem veszik a csomókat, amelyek pedig igen jól kitapinthatók. Ultrahang és röntgen segítségével gyorsan megállapítható, hogy nagy-e a baj.

Ha rendszeres mozgás, diéta – és stressz – nélkül jelentős mértékű fogyás tapasztalható, hasnyálmirigyrák is állhat a háttérben.

A szájüregben kialakuló daganatok különös veszélyt jelentenek a dohányosok számára. Egy fogorvosi vizsgálat ki tudja mutatni az elváltozás okát, hogy szükséges-e további vizsgálat.

A gégerák jelei lehetnek a folyamatos torok-köszörülés, illetve a folyamatosan fennálló rekedtség, ami leginkább a dohányosokat érinti.

A sok kávé, az alkohol vagy a stressz okozta gyomorégés, amely a gyógyszeres kezelés ellenére sem múlik, vagy újra kialakul, a gyomorrákot jelezheti. Gyomortükrözéssel (gasztroszkópos vizsgálat) kimutatható, hogy gyomorhurut vagy rosszindulatú elváltozás okozza.

A fentiekkel fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy bármilyen, a megszokottól eltérőt tapasztal magán, azonnal keresse fel orvosát, menjen el szűrővizsgálatokra, mert a rák korai stádiumban történő felismerése esetén, a legtöbb daganatos betegség kezelhető, gyógyítható!

Ha kérdése van, hívja Culevit Tanácsadó Szolgálatunkat a 06 (1) 321 2111 telefonszámon, ahol szakembereink készséggel válaszolnak rákkal, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseire.