A mellrák legnagyobb rizikófaktorai

Valójában egyelőre senki sem tudja pontosan, hogy mi okozza a rákos megbetegedések kialakulását, így a mellrákét sem. Az orvostudomány azonban az idők folyamán jó néhány rizikófaktort azonosított a betegséggel kapcsolatban.

Nem
A mellrák jellemzően nőket érintő betegség. Férfiaknál is kialakulhat, de százszor kisebb eséllyel, így sajnos önmagában a tény, hogy valaki nőnemű, már eleve rizikófaktornak számít.

Kor
Minél idősebb valaki, annál inkább veszélyeztetett. A rákos megbetegedések csaknem nyolcvan százalékát 55 évesnél idősebb embereknél regisztrálják, és a mellrák is kétszer gyakrabban fordul elő 60 év feletti nők körében. A betegség leggyakrabban menopauza után alakul ki.

Faj és etnikum
Kutatások igazolják, hogy a fehér nőknél valamivel gyakoribb a mellrákos megbetegedés, mint az afro-amerikaiak körében, utóbbiak viszont, ha megbetegszenek, ritkábban élik túl a mellrákot, mint a fehér bőrűek. Az ázsiai nőknél valamivel alacsonyabb a megbetegedések száma, és a túlélési esélyeik is jobbak - egyelőre nem tudni pontosan, hogy miért.

Genetika
Azoknak a nőknek, akiknek a családjában a közeli nőrokonaik körében előfordult mellrákos megbetegedés, nagyobb esélyük van rá, hogy ők is mellrákosak legyenek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez nem jelenti feltétlenül, hogy meg fognak betegedni, viszont nekik különösen fontos, hogy rendszeresen járjanak szűrésre és elvégeztessék az ilyenkor szükséges teszteket.

Táplálkozás
A zsírban gazdag ételek illetve a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása elhízást okozhat, az elhízás és túlsúly pedig szintén komoly rizikófaktornak számít.

Alkoholfogyasztás
Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, még ha nem is túl nagy mennyiségben, másfélszer nagyobb esélyük van arra, hogy mellrákosak legyenek, mint azoknak, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

Forrás: hazipatika.com